Odborné články

Prechodný pobyt na účel štúdia

Na zahraničných študentov študujúcich na slovenských univerzitách sme si už akosi zvykli. Či už to boli študenti, ktorí v minulosti študovali na slovenských univerzitách v rámci pomoci krajín Rady vzájomnej hospodárskej pomoci rozvojovým krajinám, alebo sú to študenti, ktorí na slovenských univerzitách študujú dnes, na základe rôznych výmenných programov, alebo na komerčnej báze. Štatistiky za posledné obdobie svedčia, že počet zahraničných študentov na niektorých univerzitách neustále rastie. Títo študenti vo veľkej väčšine prípadov študujú v anglickom jazyku.

Existujú však aj študenti, ktorí využívajú ten fakt, že ak študent študuje študijný program v štátnom jazyku, študuje za rovnakých podmienok ako slovenskí študenti, čiže študuje na Slovensku bezplatne. Túto možnosť čoraz viac využívajú aj študenti spoza východnej hranice. Len v školskom roku 2016/2017 podalo na dve najväčšie košické univerzity prihlášku na rôzne stupne štúdia viac ako 350 študentov z Ukrajiny.

Počas svojej adaptácie na Slovensku sa stýkajú s množstvom problémov, medzi ktoré patrí aj otázka legalizácie ich pobytu.

Tak ako ostatné typy prechodného pobytu, je aj pobyt na účel štúdia upravený zákonom č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Okruhy osôb, ktorým môže byť udelený prechodný pobyt na účel štúdia je upravený v § 24 menovaného zákona. V zmysle jeho ustanovení môže policajný útvar udeliť pobyt na účel štúdia štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý:

  • je žiakom strednej školy,
  • je poslucháčom jazykovej školy,
  • je študentom vysokej školy,
  • sa zúčastňuje jazykovej alebo odbornej prípravy k štúdiu na vysokej škole, ktorá je organizovaná vysokou školou v Slovenskej republike.

Prechodný pobyt na účel štúdia môže byť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny až na obdobie 6 rokov. Zvyčajne sa toto obdobie určuje podľa štandardnej dĺžky štúdia, ktorá je pre jednotlivé stupne určené jednotlivými fakultami (univerzitami) v zmysle akreditácie ich študijných programov. Študentom na prvom (Bc.) stupni štúdia je udeľovaný prechodný pobyt na obdobie 3 rokov a študentom na druhom (Mgr., Ing., …) stupni je pobyt udeľovaný zvyčajne na 2 roky. Výnimkou sú v podstate len odbory ako všeobecné lekárstvo, stomatológia, kde je štandardná dĺžka štúdia až 6 rokov.

Rovnako ako pri iných druhoch pobytu je pre získanie povolenia na pobyt na účel štúdia potrebné dokladovanie štyroch základných skutočností. Ide najmä o:

  • účel pobytu,
  • finančné zabezpečenie pobytu,
  • zabezpečenie ubytovania,
  • bezúhonnosť.

Účel pobytu

            Pri prechodnom pobyte na účel štúdia sa účel pobytu môže dokladovať:

  • potvrdením príslušného orgánu štátnej správy, alebo školy o prijatí štátneho príslušníka tretej krajiny na štúdium,
  • potvrdením organizácie administratívne zabezpečujúcej programy schválené vládou Slovenskej republiky alebo programy Európskej únie na základe zmluvy s príslušným orgánom štátnej správy.

Potvrdenie orgánu štátnej správy, alebo školy o prijatí štátneho príslušníka tretej krajiny na štúdium sa zvyčajne predkladá v prípade ak žiadateľ študuje na škole v Slovenskej republike ako riadny študent. Týka sa to tak študentov stredných škôl, ako aj študentov vysokých škôl. Toto potvrdenie vydané štátnym orgánom, alebo školu musí spĺňať určité náležitosti. Jednou zo základných je to, že musí byť podpísané štatutárom strednej školy (riaditeľom), alebo vysokej školy (dekanom, resp. prodekanom príslušnej fakulty).

Potvrdenie organizácie administratívne zabezpečujúcej programy schválené vládou Slovenskej republiky alebo programy Európskej únie na základe zmluvy s príslušným orgánom štátnej správy sa predkladá najmä v prípadoch ak študenti prichádzajú v rámci rôznych programov financovaných Európskou úniou (napr. ERAZMUS+, a pod.), alebo v rámci programov financovaných vládou Slovenskej republiky (napr. SAIA). Keďže ide o zahraničných študentov, a medzinárodné programy často sa v praxi stáva, že tieto doklady sú vydané v cudzom jazyku (najmä v angličtine) a nie sú potom prijaté cudzineckou políciou, pretože v zmysle zákona musia byť všetky doklady predložené v štátnom jazyku, alebo s prekladom do slovenského jazyka urobeným prekladateľom, ktorý je zapísaný v zozname znalcov, prekladateľov a tlmočníkov vedenom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

Samozrejme musíme podotknúť, že tieto doklady potvrdzujúce účel pobytu musia byť predkladané v origináloch.

Finančné zabezpečenie pobytu

Vzhľadom k tomu, že o prechodný pobyt na účel štúdia môžu žiadať aj osoby mladšie ako 18 rokov má problematika finančného zabezpečenia svoje špecifiká. Dokladom o finančnom zabezpečení dokladuje žiadateľ, že má dostatok finančných prostriedkov na život na Slovensku, a že sa nestane záťažou pre sociálny systém Slovenskej republiky.

Pri prechodnom pobyte na účel štúdia je potrebné v dokladovať nasledovné finančné zabezpečenie:

  • minimálne 12-násobok životného minima – čo predstavuje sumu minimálne 2377,08 EUR (12 x 198,09 – životné minimum). Táto sume dokladuje dostatok finančných prostriedkov na to, aby sa cudzinec nestal záťažou pre sociálny systém Slovenskej republiky. Táto suma sa zvyčajne dokladuje potvrdením z banky o disponibilnom zostatku na účte, ktorý je vedený na meno štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý žiada o pobyt. (Potvrdenie môže byť aj z banky v domovskom štáte, ale takéto potvrdenie potom musí byť preložené do slovenského jazyka prekladateľom, ktorý je zapísaný v zozname znalcov, prekladateľov a tlmočníkov vedenom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Finančné zabezpečenie vo výške 12-násobku životného minima dokladujú osoby staršie ako 18 rokov,
  • minimálne 6-násobok životného minima (polovičnú sumu) – 1188,54 sa dokladuje u osôb mladších ako 18 rokov. Táto suma sa zvyčajne dokladuje potvrdením z banky o disponibilnom zostatku na účte, ktorý je vedený na meno štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý žiada o pobyt. V prípade neplnoletých osôb sa často stáva, že finančné zabezpečenie sa dokladuje potvrdením z účtu vedeného na meno jedného z rodičov, prípadne tretej osoby. V tomto prípade je nutné doložiť aj notársky overené čestné prehlásenie tejto osoby, že poskytne finančné zabezpečenie žiadateľovi o pobyt. Ak je toto prehlásenie urobené pred notárom v cudzom štáte, je nutné zabezpečiť jeho apostil, resp. vyššie overenie, a preklad do štátneho jazyka prekladateľom zapísaným v zozname vedenom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

Zabezpečenie ubytovania

Ako sme už spomenuli prechodný pobyt na účel štúdia má svoje špecifiká, a nie je tomu inak ani v prípade zabezpečenia ubytovania.

Napríklad študenti, ktorí budú študovať na vysokej škole nemusia dokladovať ubytovanie. Táto skutočnosť však za sebou prináša aj následky, ktoré si často v počiatočnom štádiu študenti neuvedomujú. Ak študent vysokej školy nepredloží potvrdenie o ubytovaní, bude mať v doklade o pobyte uvedené ako bydlisko mestskú časť a následne môže mať problém s pozvaním svojich blízkych osôb (príbuzných v priamom rade) na Slovensko. Študenti z Ukrajiny, môžu pozvať svojich príbuzných v priamom rade aj formou notársky overeného pozvania. Bohužiaľ, takto urobené pozvania nebudú v prípade, ak nemá študent v doklade o pobyte uvedenú presnú adresu zastupiteľskými úradmi Slovenskej republiky na Ukrajine, akceptované.

Na druhej strane to má aj svoje výhody. Študentské domovy  často vydávajú potvrdenia o ubytovaní len na jeden školský rok a preto je študentom vydaný doklad o pobyte len na obdobie na ktoré bolo vydané potvrdenie. Ak študent nepredloží potvrdenie bude mu doklad o pobyte vydaný na celé predpokladané obdobie štúdia.

Inak na potvrdenie o ubytovaní platia všeobecné pravidlá, rovnako ako pri iných typoch pobytov.

Bezúhonnosť

V prípade dokladovania bezúhonnosti rovnako existuje pre určitú skupinu študentov výnimka. Ide o študentov stredných škôl, ktorí aj napriek tomu, že majú viac ako 14 rokov, nemusia dokladovať svoju bezúhonnosť.

Rozhodnutie o udelení pobytu

Príslušné orgány majú v prípade študentov 30-dňovú lehotu na rozhodnutie o udelení, alebo zamietnutí pobytu na účel štúdia. Táto lehota sa počíta až od doručenia, resp. podania  žiadosti na príslušné oddelenie cudzineckej polície, ktoré o nej bude rozhodovať. (Vzhľadom k tomu, že v čase začiatku školského roka, je veľké množstvo žiadateľov o prechodný pobyt na účel štúdia, môže sa stať, že nebude o žiadosti rozhodnuté v priebehu 30 dní. Pre študentov, ktorí majú vízum, to však neznamená veľký problém, pretože ak majú platné vízum a splnili si povinnosti v zmysle zákona, môžu bez prekážok študovať.

Po udelení prechodného pobytu na zemí Slovenskej republiky vyplývajú pre cudzinca-študenta aj ďalšie povinnosti, z ktorých vyberáme:

  • do 30 dní odo dňa prevzatia dokladu o pobyte musí doložiť potvrdenie príslušného zdravotníckeho zariadenia o tom, že netrpí chorobou, ktorá by ohrozovala verejné zdravie na území Slovenskej republiky.