Odborné články

Prechodný pobyt na účel podnikania

Podnikateľské prostredie na Slovensku je z hľadiska atraktívnosti zaraďované medzi jedno z najlepších v strednej a východnej Európe. Neplatí to len pre veľkých nadnárodných investorov, ale aj pre malé a stredné podnikanie. Geografická poloha, primerané daňové a odvodové zaťaženie, relatívny dostatok pracovnej sily, prístup štátnych a samosprávnych orgánov a rozvíjajúca sa dopravná infraštruktúra robia z tejto krajiny dobrý odrazový mostík nielen pre podnikanie v Európe, ale aj pre expanziu na východné trhy. Osobitné postavenie má východné Slovensko, ktoré svojou polohou tvorí akúsi prirodzenú bránu medzi Európou a krajinami bývalého Sovietskeho zväzu.

Podnikanie cudzincov na Slovensku sa riadi rovnakými pravidlami ako podnikanie občanov Slovenskej republiky. Základnou podmienkou pre podnikanie cudzincov z tretích krajín (krajiny, ktoré nie sú členmi Európskej únie) je získanie príslušného povolenia na prechodný pobyt.

V zmysle zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov môže cudzinec na Slovensku podnikať ako živnostník, alebo štatutárny orgán obchodnej spoločnosti alebo družstva. Prechodný pobyt na účel podnikania je možné získať až na tri roky. Rozhodnutie o období na ktoré je pobyt udelený je v kompetencii jednotlivých oddelení cudzineckej polície, ale zvyčajne je prvý pobyt na účel podnikania udeľovaný na obdobie dvoch rokov.

Pre získanie povolenia na účel podnikanie je v zásade potrebné dokladovanie štyroch základných skutočností. Sú to:

  • účel pobytu,
  • finančné zabezpečenie pobytu,
  • zabezpečenie ubytovania,
  • bezúhonnosť.

Teraz sa detailnejšie pozrieme na jednotlivé doklady, ktorými sa potvrdzujú skutočnosti potrebné pre udelenie prechodného pobytu n účel podnikania, a to najmä potvrdenie účelu pobytu a finančného zabezpečenia pobytu. Zabezpečenie ubytovania a bezúhonnosť sú predmetom osobitného článku.

Účel pobytu

Pri podnikaní formou živnosti sa účel pobytu môže dokladovať najmä predložením osvedčenia o živnostenskom oprávnení (živnostenský list). Živnosť ako taká je definovaná v zákone č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov. Živnosť sa zakladá ohlásením, ktoré sa vykonáva na miestne príslušnom okresnom úrade na odbore živnostenského podnikania. Pri ohlasovaní živnosti cudzincom je potrebné okresnému úradu predložiť:

  • doklad totožnosti (doklad potvrdzujúci plnoletosť). V prípade cudzincov je to platný cestovný pas,
  • doklad o bezúhonnosti (výpis z registra trestov domovského štátu). Tento doklad by mal byť overený príslušnými orgánmi pre použitie v zahraničí (apostille, vyššie overenie),
  • doklad potvrdzujúci odbornú spôsobilosť (ak sa ohlasuje viazaná, alebo remeselná živnosť),
  • doklad o oprávnení používať nehnuteľnosť, ktorá je uvedená ako miesto podnikania,
  • súhlas zodpovedného zástupcu s ustanovením do funkcie (v prípade ak podnikateľ sám nespĺňa podmienky odbornej spôsobilosti.

Okrem toho sa do žiadosti uvádzajú aj činnosti, ktoré budú premetom jeho podnikania. Je preto vhodné ak si tieto predmety činnosti určí vopred a overí, či nie sú remeselnou, alebo viazanou činnosťou. Ak je niektorí z nich viazanou, alebo remeselnou živosťou je nutné overiť si, či vzdelanie cudzinca zodpovedá požiadavkám na odbornú spôsobilosť v zmysle platných právnych predpisov, alebo či sa nepožaduje uznanie vzdelania ministerstvom školstva, prípadne inými inštitúciami. Ak vzdelanie cudzinca nepostačuje ako doklad o odbornej spôsobilosti musí byť pre túto činnosť ustanovený zodpovedný zástupca.

Vzhľadom k tomu, že cudzinec je v zmysle právnych predpisov zahraničnou osobou je nutné, aby bol ustanovený aj vedúci podniku zahraničnej osoby, ktorým môže byť napríklad občan Slovenskej republiky, alebo osoba, ktorá ma povolený pobyt na území Slovenskej republiky (nie všetci občania s pobytom na území Slovenskej republiky môžu podnikať, a teda byť zapísaný ako vedúci podniku zahraničnej osoby).

Pri podnikaní ako štatutárny zástupca obchodnej spoločnosti, alebo družstva sa účel pobytu potvrdzuje v podstate dvomi spôsobmi. Prvým je doloženie podnikateľského plánu, ktorého forma je určená osobitnými predpismi. Tento podnikateľský plán sa potom zasiela na Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky, ktoré rozhoduje o tom, či podnikanie tejto osoby bude prínosom pre ekonomiku Slovenskej republiky. Podnikateľský plán sa predkladá v prípade, ak bude cudzinec štatutárnym zástupcom spoločnosti (družstva), ktorá ešte nevznikla, a nie je zapísaná v obchodnom registri.

V prípade ak cudzinec bude pôsobiť ako štatutárny zástupca už existujúcej spoločnosti, resp. družstva, účel pobytu sa dokladuje výpisom z obchodného registra tohto subjektu.

Ďalším dokladom, ktorý sa predkladá pri podávaní žiadosti a ktorý potvrdzuje účel pobytu je dokument, ktorým je cudzinec ustanovený do funkcie štatutárneho zástupcu obchodnej spoločnosti, alebo družstva (rozhodnutie valného zhromaždenia, zakladateľská listina, spoločenská zmluva).

Finančné zabezpečenie pobytu

Pri finančnom zabezpečení pobytu sa dokladuje dostatok finančných prostriedkov pre život na Slovensku a tiež pre podnikanie na území Slovenskej republiky. Opäť si to rozoberieme z pohľadu žiadateľ živnostník a žiadateľa štatutárneho zástupcu obchodnej spoločnosti alebo družstva.

Pri podnikaní formou živnosti je potrebné dokladovať nasledujúce sumy:

  • minimálne 12-násobok životného minima – čo predstavuje sumu minimálne 2377,08 EUR (12 x 198,09 – životné minimum). Táto sume dokladuje dostatok finančných prostriedkov na to, aby sa cudzinec nestal záťažou pre sociálny systém Slovenskej republiky. Táto suma sa zvyčajne dokladuje potvrdením z banky o disponibilnom zostatku na účte, ktorý je vedený na meno štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý žiada o pobyt. (Potvrdenie môže byť aj z banky v domovskom štáte, ale takéto potvrdenie potom musí byť preložené do slovenského jazyka prekladateľom, ktorý je zapísaný v zozname znalcov, prekladateľov a tlmočníkov vedenom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky),
  • minimálne 20-násobok životného minima – čo predstavuje sumu minimálne 3 961,80 EUR (20 x 198,09 – životné minimum). Táto suma dokladuje dostatok finančných prostriedkov potrebných na vedenie podnikateľskej činnosti na území Slovenskej republiky. Táto suma sa rovnako dokladuje potvrdením o disponibilnom zostatku na účte, ktorý je vedený na meno štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý je žiadateľom o pobyt. (Je dobré, ak je tento účet otvorený v banke na Slovensku už na základe skôr vydaného živnostenského oprávnenia).

Rozhodnutie o udelení pobytu

Príslušné orgány majú 90-dňovú lehotu na rozhodnutie o udelení, alebo zamietnutí pobytu na účel podnikania. Táto lehota sa počíta až od doručenia žiadosti na príslušné oddelenie cudzineckej polície, ktoré o nej bude rozhodovať. (Vzhľadom k tomu, že k otázkam prechodného pobytu sa vyjadrujú na základe dožiadania cudzineckej polície aj rôzne iné štátne orgány, orgány miestnej samosprávy a pod. niekedy sa stáva, že táto lehota nie je dodržaná. V takomto prípade zvyčajne cudzinecká polícia konanie preruší až kým jej nepríde rozhodnutie, resp. stanovisko daného orgánu.)

Po udelení prechodného pobytu na zemí Slovenskej republiky vyplývajú pre cudzinca aj ďalšie povinnosti, z ktorých vyberáme:

  • do 30 dní odo dňa prevzatia dokladu o pobyte musí cudzinec doložiť potvrdenie o zdravotnom poistení na území Slovenskej republiky,
  • do 30 dní odo dňa prevzatia dokladu o pobyte musí doložiť potvrdenie príslušného zdravotníckeho zariadenia o tom, že netrpí chorobou, ktorá by ohrozovala verejné zdravie na území Slovenskej republiky,
  • do 60 dní odo dňa prevzatia dokladu o pobyte musí doložiť výpis z obchodného registra spoločnosti, alebo družstva, v mene ktorej bude konať, alebo výpis z obchodného registra podniku zahraničnej osoby, ak podniká na Slovensku ako živnostník.

Čo ďalej?

Po absolvovaní tohto procesu a registrácii svojej spoločnosti, podniku zahraničnej osoby v iných orgánoch a inštitúciách (daňový úrad, sociálna, zdravotná poisťovňa a pod.) už občanovi tretej krajiny nič nebráni v úspešnom podnikaní na území Slovenskej republiky.