Odborné články

Prechodný pobyt na účel zamestnania – zamestnávanie občanov tretích krajín

Prechodný pobyt občanov tretích krajín na účel zamestnania na území Slovenskej republiky je riešený viacerými právnymi normami. Tieto by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín. Prvou by boli právne predpisy, ktoré upravujú samotné zamestnávanie cudzincov na území Slovenskej republiky. Druhou skupinou by boli právne normy, ktoré upravujú pobyt občanov tretích krajín na území Slovenskej republiky, ak je účelom ich pobytu práve zamestnanie.

Najdôležitejším právnym predpisom je zákon č. 5/2004  Z. z. o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o službách zamestnanosti“). V zmysle tohto zákona môže zamestnávateľ zamestnávať občana tretej krajiny, ktorý:

  • je držiteľom modrej karty Európskej Únie,
  • má udelený prechodný pobyt na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, vydanom príslušným Úradom práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR),
  • má udelené povolenie na zamestnanie a prechodný pobyt na účel zamestnania (v zákone o pobyte cudzincov sú vymedzené prípady, kedy sa pobyt nevyžaduje počas 90 dní od začiatku pobytu na území Slovenskej republiky),
  • má udelené povolenie na zamestnanie a udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny,
  • má udelené povolenie na zamestnanie a udelený prechodný pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý má priznané postavenie osoby s dlhodobým pobytom v členskom štáte Európskej únie,
  • spĺňa iné zákonom stanovené podmienky.

Každá z týchto možností má svoje pravidlá a úskalia, a preto sa aspoň tým najčastejšie používaným budeme venovať detailnejšie.

Zamestnávanie na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta

Potvrdenie sa vydáva na základe žiadosti príslušného útvaru Policajného zboru. V praxi je, ale nutné dodržať určitý presne stanovený postup. Najdôležitejšie je dodržanie obdobia medzi podaním nahlášky voľného pracovného miesta na príslušnom ÚPSVaR a podaním žiadosti o prechodný pobyt na účel zamestnania na príslušnom oddelení cudzineckej polície. Toto obdobie sa líši v závislosti od toho, o akú kategóriu zamestnanca z tretej krajiny ide. Pri držiteľoch modrej karty a pri žiadateľoch o prechodný pobyt na účel zamestnania je toto obdobie 30 pracovných dní. Sú aj kategórie občanov tretích krajín, kde je toto obdobie kratšie, resp. táto lehota sa nevyžaduje. Lehota 15 pracovných dní sa musí dodržať napríklad pri zamestnávaní na účel sezónneho zamestnania, pri námorníkoch zamestnaných na lodi registrovanej v Slovenskej republike, alebo na takej, ktorá sa plaví pod vlajkou Slovenskej republiky, má udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny a ešte neuplynulo obdobie 12 mesiacov od udelenia pobytu, alebo ak ide o štátneho príslušníka tretej krajiny s dlhodobým pobytom v inom členskom štáte a ktorému bol udelený prechodný pobyt na území Slovenskej republiky. Bez prihliadnutia na situáciu na trhu práce sa potvrdenie vydá ak ide o občana tretej krajiny, ktorí budú na území Slovenskej republiky vykonávať sústavnú vzdelávaciu, alebo vedeckú činnosť ako pedagogický zamestnanec, vysokoškolský učiteľ, výskumný pracovník, alebo umelecký pracovník vysokej školy, výskumný zamestnanec, alebo vývojový zamestnanec vo výskumnej činnosti.

Povolenie na zamestnanie

Povolenie na zamestnanie môže byť občanovi tretej krajiny udelené na základe písomnej žiadosti, ktorá je podaná priamo občanom tretej krajiny, zamestnávateľa, alebo právnickej (fyzickej) osoby, ku ktorej bude vyslaný na prácu. Povolenie na zamestnanie môže byť vydané (na vydanie povolenia na zamestnanie nie je právny nárok) občanovi tretej krajiny, ktorý bude zamestnaný na účel sezónneho zamestnania na dobu najviac 180 dní počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, bude zamestnaný ako námorník, má udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny má udelený prechodný pobyt ako osoba s priznaným dlhodobým pobytom v členskom štáte. Pri týchto kategóriách sa však zohľadňuje situácia na trhu práce a preto musí byť podaná nahláška voľného pracovného miesta (15 dní na preskúmanie situácie).

Bez ohľadu na situáciu na trhu práce môže byť povolenie na zamestnanie udelené štátnemu príslušníkovi tretej krajiny ak to ustanovuje medzinárodná zmluva, ktorou je slovenská republika viazaná. Do tejto kategórie patrí aj tzv. vnútropodnikový transfer v zmysle zmluvy o WTO.

Taktiež môže byť pracovné povolenie udelené štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý je v zamestnaneckom pomere so zamestnávateľom, ktorý má sídlo, alebo sídlo svojej organizačnej zložky mimo územia Slovenskej republiky, a ktorý ho vysiela na základe zmluvy uzatvorenej s fyzickou, alebo právnickou osobou vykonávať prácu na území Slovenskej republiky. Vydaniu takéhoto povolenia na zamestnanie predchádza odsúhlasenie počtov a profesií vyslaných zamestnancov a obdobia na ktoré budú vyslaní. O takomto prerokovaní medzi právnickou (fyzickou) osobou, ku ktorej budú vyslaní a príslušným ÚPSVaR sa vyhotoví písomný záznam, ktorý v budúcnosti slúži ako podklad pre vydávanie určeného počtu pracovných povolení.

K žiadosti o udelenie Povolenia na zamestnanie štátneho príslušníka tretej krajiny je potrebné doložiť doklady, ktoré potvrdzujú skutočnosti uvedené v žiadosti a zodpovedajú typu žiadosti, ktorá sa podáva. Ako príklad použijeme žiadosti o udelenia povolenia na zamestnanie v prípade tzv. vnútropodnikového transferu a v prípade vyslania na prácu. V prípade vnútropodnikového transferu odporúčame predložiť:

  • žiadosť o udelenie povolenia na zamestnanie,
  • kópiu dokladu totožnosti,
  • doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní,
  • doklad potvrdzujúci samotná fakt vnútropodnikového transferu,
  • doklad potvrdzujúci právnu subjektivitu právnickej osoby v rámci ktorej sa transfer vykonáva,
  • doklad potvrdzujúci dĺžku pracovnoprávneho vzťahu so zamestnávateľom.

Pri občanoch tretích krajín, ktorí sú v zamestnaneckom pomere so zamestnávateľom, ktorý má sídlo, alebo sídlo svojej organizačnej zložky mimo územia Slovenskej republiky a ktorý ich vysiela na základe zmluvy uzatvorenej s fyzickou, alebo právnickou osobou vykonávať prácu na území Slovenskej republiky je potrebné k žiadosti o vydanie povolenia na zamestnanie predložiť najmä:

  • žiadosť o udelenie povolenia na zamestnanie,
  • kópiu dokladu totožnosti,
  • doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní,
  • kópiu pracovnej zmluvy so zahraničným zamestnávateľom,
  • iné doklady potvrdzujúce odbornosť,
  • zmluvu o vyslaní na výkon práce,
  • doklady potvrdzujúce právnu subjektivitu zahraničnej aj tuzemskej zmluvnej strany.

Vzhľadom k tomu, že prax úradov práce pri rozhodovaní o žiadostiach nie je vždy jednotná, odporúčame aby ste si zoznam potrebných dokladov vopred prekonzultovali so zodpovedným pracovníkom príslušného úradu práve sociálnych vecí a rodiny. Samozrejme, všetky doklady, ktoré sú vydané v zahraničí musia byť preložené do slovenského jazyka prekladateľom zaregistrovaným v zozname znalcov, prekladateľov a tlmočníkov vedenom Ministerstvom spravodlivosti SR. Doklady o dosiahnutom vzdelaní musia mať doložku vyššieho overenia (apostille alebo superlegalizácia).

Osobitnú kategóriu tvoria občania tretích krajín, pri ktorých sa povolenie na zamestnanie, alebo potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta nevyžaduje. Do tejto kategórie patria štátni najmä tí príslušníci tretích krajín, ktorí:

  • majú udelený trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
  • majú udelený prechodný pobyt ako osoby, ktorým bolo priznané postavenie osôb s dlhodobým pobytom v členskom štáte EÚ (po uplynutí 12 mesiacov odo dňa udelenie prechodného pobytu, v opačnom prípade sa vyžaduje potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta – lehota na skúmanie situácie na trhu práce je pracovných dní),
  • majú udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny a to, po uplynutí 12 mesiacov nepretržitého pobytu na území Slovenskej republiky, alebo sú rodinnými príslušníkmi držiteľov modrej karty, alebo sú rodinnými príslušníkmi občana tretej krajiny, ktorí majú udelený prechodný pobyt na účel výskumu a vývoja (v prípade ak garant vykonáva výskum a vývoj na základe dohody o hosťovaní, alebo jeho pedagogická činnosť v pracovnoprávnom, alebo obdobnom vzťahu nepresiahne spolu 50 dní za rok),
  • je rodinným príslušníkom občana Európskej únie a ktorý má právo na pobyt na území Slovenskej republiky,
  • majú udelený prechodný pobyt na účel štúdia (ak výkon práce nepresiahne u všetkých zamestnávateľov celkovo 10 hodín týždenne, alebo 20 hodín týždenne pre študentov vysokých škôl, resp. tomu zodpovedajúci počet dní a mesiacov za rok), atď.

Úplný zoznam občanov tretích krajín, pri ktorých sa nevyžaduje potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta (aj vysokokvalifikovaného), a povolenie na zamestnanie je uvedený v zákone o službách zamestnanosti.