Odborné články

Víza

Slovenská republika je členskou krajinou Európskej únie a zároveň aj jedným z členských štátov Schengenskej zóny. V rámci Schengenskej zóny je zabezpečený voľný pohyb osôb, to znamená, že osoby môžu voľne prekračovať hranice na ktoromkoľvek mieste členských štátov bez toho, aby sa museli podrobiť hraničnej kontrole. V rámci Schengenskej zóny sú zrušené vnútorné hranice, no na druhej strane je posilnená kontrola na vonkajších hraniciach. Zároveň sa uplatňuje spoločný postup pri uplatňovaní vízovej politiky. V praxi by to malo znamenať, že všetky členské štáty Schengenskej zóny by mali uplatňovať rovnaké pravidlá pri vydávaní víz.

Členskými štátmi Schengenskej zóny sú: Belgicko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Island, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taliansko.

Z vymenovaného zoznamu štátov je zrejmé, že nie všetky štáty, ktoré sú členskými štátmi Schengenskej zóny sú aj členskými štátmi Európskej únie a naopak. Tým vzniká na hraniciach rôzny režim. Napríklad na hraniciach so Švajčiarskom absolvujete colnú kontrolu, ale nerobí sa tam hraničná kontrola, a napríklad na hraniciach s Rumunskom a Bulharskom je to presne naopak, absolvujete pasovú kontrolu, ale nepodrobujete sa colnej kontrole.

Štátni príslušníci tretích krajín, na ktorých sa vzťahuje vízová povinnosť, potrebujú na vstup do Schengenskej zóny platné vízum. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na občanov Ukrajiny. V prípade ak nemajú vízum, musia si podať žiadosť u udelenie víza na miestne príslušnom veľvyslanectve, alebo generálnom konzuláte. Pre občanov Ukrajiny, sú to:

  1. Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve (Ukrajina, 010 34, Kyjev, ul. Patoržinského 14; tel.: +38 (044) 220 12 03, +38 (044) 220 12 04).
  2. Generálny konzulát Slovenskej republiky V Užhorode (Ukrajina, 88000, Užhorod, ul. Lokoty 4; tel.: +38 (0312) 613495)

Žiadosť o udelenie víza si môžu občania Ukrajiny podávať priamo na vyššie uvedených konzulárnych úradoch, alebo prostredníctvom vízových centier v Kyjeve (pre konzulárne oddelenie Veľvyslanectva v Kyjeve), alebo v Užhorode (pre Generálny konzulát v Užhorode. Vízové centrá prevádzkuje spoločnosť PONY-EXPRESS (www.pony-visa.com.ua). Na konzulárnych úradoch si môžu občania Ukrajiny podávať žiadosti o vízum po registrácii prostredníctvom stránky: https://ezov.mzv.sk.
Vízum

Slovenská republika vydáva žiadateľom víza vo forme vízovej nálepky. Toto vízum oprávňuje cudzinca cestovať do Schengenského priestoru, alebo zdržiavať sa v ňom počas doby platnosti víza. Táto doba, ako aj doba pobytu (počet dní pobytu) je vyznačená v tejto vízovej nálepke. V rámci uplatňovania spoločného postupu pri uplatňovaní vízovej politiky, členské krajiny Schengenského priestoru udeľujú vízum ktoré je platné pre všetky štáty Schengenskej zóny.

Víza vydávajú veľvyslanectvá a generálne konzuláty v zahraničí alebo vo výnimočných prípadoch (napr. humanitárne dôvody) polícia v SR na hraničnom priechode. Vízum oprávňuje cudzinca prechádzať alebo sa zdržiavať v schengenskom priestore počas doby platnosti víza. Doba pobytu a platnosti víza je vyznačená vo vízovej nálepke. V rámci schengenskej spolupráce udeľujú, krajiny, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru, vo všeobecnosti jednotné vízum platné pre všetky štáty Schengenu.

Typy víz

Typ víza záleží od účelu a trvania cesty. O tom, aké vízum a na aké obdobie bude rozhodovať konzulárny úrad, na ktorom ste si žiadosť podali. Podľa účelu a trvania sa dajú víza rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  • Schengenské víza typu A – Letiskové tranzitné víza
  • Schengenské víza typu C – Vstupné víza
  • Dlhodobé víza D

Schengenské vízum typu A, alebo tzv. letiskové tranzitné vízum je vízum, ktoré dáva cudzincovi, ktorý cestuje z jedného tretieho štátu do iného tretieho štátu, prejsť cez medzinárodné tranzitné priestory letiska členských štátov schengenského priestoru. Dĺžka povoleného pobytu zodpovedá času potrebnému na účely tranzitu.

Schengenské vízum typu C, alebo tzv. vstupné vízum je vízum, ktoré umožňuje štátnemu príslušníkovi tretej krajiny vstupovať na územie krajín Schengenského priestoru na jednu, alebo niekoľko ciest (jednovstupové, alebo viacvstupové). Toto vízum je vydané na určité obdobie a je ním aj určený počet dní, ktoré môže cudzinec stráviť v Schengenskej zóne. Vydáva sa maximálne na pobyt, ktorý nepresiahne 90 dní v rámci 6 po sebe idúcich mesiacov odo dňa prvého vstupu do Schengenskej zóny. Počet dní, ktoré cudzinec strávil, alebo ktoré ešte môže stráviť v Schengenskej zóne si môže vypočítať za pomoci Schengenskej kalkulačky (https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en).

Dlhodobé vízum D – sa najčastejšie udeľuje v súvislosti s udelením povolenia na pobyt v Slovenskej republike. Aj toto vízum oprávňuje držiteľa cestovať do iných Schengenských štátov, avšak pobyt v iných štátoch Schengenskej zóny nesmie presiahnuť 90 dní v rámci 6 po sebe idúcich mesiacov odo dňa prvého vstupu do Schengenskej zóny

V závislosti od typu víz sa môže odlišovať aj doba počas ktorej musí konzulárny úrad rozhodnúť o ich vydaní. Vo vízovom kódexe je určená lehota 15 dní. V ojedinelých prípadoch sa však táto doba môže predĺžiť, a preto je potrebné aby žiadateľ požiadal o vízum v dostatočnom časovom predstihu. V prípade Ukrajiny je táto lehota skrátená na 10 dní, pretože medzi Ukrajinou a Európskym spoločenstvom je podpísaná dohoda o zjednodušení postupu pri vydávaní víz.

Pre získanie víza je potrebné pripraviť súbor dokladov, ktorý sa podáva spolu so žiadosťou. Vo všeobecnosti je potrebné k žiadosti doložiť nasledujúce doklady:

  1. vyplnené tlačivo – Žiadosť o udelenie Schengenského víza – V prípade občanov Ukrajiny, je potrebné elektronické vyplnenie žiadosti na stránke: https://ezov.mzv.sk. Po vyplnení žiadosti na tejto stránke je možné aj jej vygenerovanie vo formáte PDF a jej následné vytlačenie,
  2. farebnú fotografiu (na vízum),
  3. platný cestovný doklad, ktoré ho platnosť musí byť minimálne o 3 mesiace dlhšia ako požadované vízum,
  4. doklady potvrdzujúce účel pobytu,
  5. doklady potvrdzujúce zabezpečenie ubytovania,
  6. doklady potvrdzujúce finančné zabezpečenie,
  7. doklady potvrdzujúce medzinárodné poistenie liečebných nákladov platné na území Schengenskej zóny s poistným krytím 30 000,- EUR,
  8. iné doklady, ktoré potvrdzujú totožnosť osoby a iné skutočnosti.

Vzhľadom k tomu, že zoznam dokladov sa môže meniť, odporúčame si ho overiť pre podaním žiadosti na veľvyslanectve, resp. konzuláte. Upresnený zoznam dokladov, ktoré sú potrebné k podaniu žiadosti o vízum na konzulárnych úradoch na Ukrajine, nájdete na stránke Veľvyslanectva Slovenskej republiky na Ukrajine (www.slovakia.kiev.ua).

Už sme spomenuli, že existuje Dohoda medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o zjednodušení postupu pri vydávaní víz, ktorá zjednodušila a uľahčila získanie víz pre občanov Ukrajiny. V zmysle tejto dohody sa napríklad znižuje poplatok za vízum zo 60 EUR na 35 EUR. Taktiež definuje kategórie žiadateľov, ktorí sú od vízového poplatku úplne oslobodení. V dohode sú vymenované aj skupiny žiadateľov a podmienky, za ktorých im môže byť udelené aj vízum na dlhšie obdobie – do piatich rokov.

Po udelení víz môže žiadateľ vstúpiť na územie Slovenskej republiky jedným z nasledujúcich hraničných priechodov s Ukrajinou:

  1. Čierna nad Tisou – Čop (železnica),
  2. Ubľa – Malyj Bereznyj – cestný – osobná doprava a nákladná doprava do 3,5 tony, peší prechod,
  3. Veľké Slemence – Mali Selmenici – peší prechod,
  4. Vyšné Nemecké – Užhorod – cestný – osobná doprava a nákladná doprava,
  5. Letisko Bratislava,
  6. Letisko Košice,
  7. Letisko Poprad.