Odborné články

Všeobecné informácie o Slovensku

Poloha a rozloha

Slovenská republika je krajina nachádzajúca sa v strednej Európe. Geografický stred Európy je podľa mnohých meraní práve na Slovensku, konkrétne v obci Kremnické Bane, v Banskobystrickom kraji (N48°44’38“ E18°54’48“). Vzhľadom na geografickú polohu bolo územie Slovenska vždy významnou obchodnou a kultúrnou križovatkou. Slovensko je vnútrozemským štátom bez prístupu k moru. Stred a sever krajiny je hornatý (Karpatský oblúk), pre juh a východ sú typické nížiny (dôležité poľnohospodárske oblasti). Slovensko zaberá územie 49 036 m2 a je približne 348-krát menšie než Rusko a asi 12 krát-menšie než Ukrajina. Hranice tvorí s piatimi štátmi. Zo západu je to Rakúsko a Česká republika, na severe Poľsko, na juhu Maďarsko, s ktorým tvorí Slovensko najdlhšiu hranicu (654,8 kilometrov). Východnú hranicu tvorí s Ukrajinou a toto hraničné územie je najkratšie spomedzi všetkých susedných štátov Slovenska (97,8 kilometrov). Národným jazykom je slovenčina, ktorá patrí medzi slovanské jazyky, konkrétne západoslovanské jazyky. Medzi štátne symboly patria štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a hymna.

Od 1. mája roku 2004 je Slovensko súčasťou Európskej únie a od roku 2007 sa  stalo členom Schengenského priestoru. Slovenská republika udržuje diplomatické vzťahy s približne 173 krajinami a je členom viacerých medzinárodných organizácií, akými sú napríklad OSN, NATO, V4 a mnoho ďalších. V minulosti bola oficiálnou platobnou jednotkou na našom území slovenská koruna, avšak od 1. januára 2009, kedy sa Slovensko stalo súčasťou Eurozóny, sa začala na našom území používať menová jednotka euro.

Administratívne je Slovensko rozdelené do ôsmich samosprávnych krajov. Sú nimi bratislavský, trnavský, trenčiansky, nitriansky, žilinský, banskobystrický, prešovský a košický kraj. Bratislavský kraj je s rozlohou 2 052,62 km2 najmenším krajom SR s podielom 4,2 % z rozlohy Slovenskej republiky. Leží v juhozápadnej časti SR, kde vytvára spoločnú hranicu s Rakúskou a Maďarskou republikou. S rozlohou 9 454 km2 je Banskobystrický kraj najväčším krajom. Rozprestiera sa v južnej časti stredného Slovenska, pričom na juhu hraničí s Maďarskou republikou, na východe s Košickým krajom, na severe s Trenčianskym a Žilinským krajom a na západe s Nitrianskym krajom. Hlavným a zároveň najväčším mestom Slovenska je Bratislava, ktorá sa nachádza na západe krajiny a žije tam približne 473 000 obyvateľov. Najvýznamnejšia slovenská rieka Dunaj spája Bratislavu s ďalšími dvoma hlavnými mestami susedných štátov – Viedňou a Budapešťou.

Slovensko je charakteristické najmä svojimi nížinami v južnej časti krajiny a pohoriami v severnej časti. Nachádza sa v miernom klimatickom pásme a počas roka sa tu vystriedajú štyri ročné obdobia. Priemerná teplota v zime je -2 °C a najchladnejším mesiacom je január. Najchladnejšou oblasťou na Slovensku je oblasť Vysokých Tatier a ich blízke okolie. V lete je priemerná teplota okolo 21 °C a najteplejšími mesiacmi sú júl a august. Národnou pýchou sú Tatry, ktoré sa nachádzaj v severnej časti Slovenska na hranici s Poľskom. Pohorie sa rozprestiera na ploche 786 km², z toho na Slovensku 610 km². Ich alpský charakter zvýrazňuje 30 štítov s výškou nad 2 500 m n. m. Najvyšším vrchom Vysokých Tatier je Gerlachovský štít s nadmorskou výškou 2654,4 metrov nad morom. Známymi turistickými miestami v Tatrách sú taktiež Lomnický štít (2 633,9 m n. m.) a Rysy (2 503 m n. m.). Tatry tvoria dôležitý pilier turizmu na Slovensku a to prevažne v zimných mesiacoch, počas ktorých ich navštevujú množstvá návštevníkov z celej Európy, ale aj sveta, ktorí sa sem môžu dopraviť aj letecky, a to príletom na medzinárodné letisko Poprad-Tatry. Najnižší bod Slovenska sa nachádza v juhovýchodnej časti krajiny pri hraniciach s Maďarskom. Ide o Stredu nad Bodrogom, kde nadmorská výška dosahuje hodnotu 94 metrov nad morom.

Obyvateľstvo a jazyk

Podľa posledného sčítania obyvateľov z roku 2011 má Slovensko približne 5,4 milióna obyvateľov. Národnostné zloženie sa skladá prevažne zo slovenskej národnosti, ku ktorej sa hlási až 80% obyvateľstva. Približne 8% sa hlási ku národnosti maďarskej, čo je ovplyvnené najmä hustým osídlením tejto menšiny na juhu krajiny v blízkosti hraníc s Maďarskom. Ďalej nasledujú v menšom zastúpení Rómovia, Česi, Rusíni a Ukrajinci. Počtom 818 916 obyvateľov k 31. 12. 2013 je Prešovský kraj najväčším v Slovenskej republike. Jeho podiel na celkovom počte obyvateľov republiky predstavuje 15,1 %. Hustota osídlenia je 91 obyvateľov na km2. Naopak, Trnavský kraj je počtom 557 608 obyvateľov zo všetkých krajov najmenej ľudnatý a jeho zastúpenie na celkovom obyvateľstve SR je 10,3 %. Mesto s najväčším počtom obyvateľov je hlavné mesto Bratislava (približne 472 966 obyvateľov) a na druhom mieste sa nachádzajú Košice (približne 239 369 obyvateľov).  Na Slovensku sa nachádza 2922 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Nadpolovičná väčšina obyvateľstva žije v mestách (57%), čo je spôsobené predovšetkým lepšími pracovnými možnosťami. Rozdelenie obyvateľstva medzi ženy a mužov je takmer rovnomerné, s miernou prevahou ženského pohlavia. Podľa štatistík na Slovensku žije približne o 110 tisíc viac žien než mužov. Najčastejšie používaným jazykom je slovenčina, ktorú používa 80% obyvateľov. Menšinové jazyky sa môžu používať v styku s úradmi v obciach, kde podiel obyvateľstva prevyšuje 20 %. V praxi sa to týka vyše stovky maďarských obcí, desiatky rusínskych, či ukrajinských a rómskych obcí a jednej nemeckej obce.

Náboženstvo

Podľa najnovších prieskumov je až 84% obyvateľov krajiny veriacich. Náboženstvo na Slovensku je prevažne kresťanské a má dlhú tradíciu siahajúcu až k prvým storočiam nášho letopočtu. Na Slovensku existujú cirkevné školy materské, základné, stredné, ale aj univerzity. Slovensko zaručuje svojim obyvateľom slobodu vierovyznania pre všetky náboženstvá.  Na školách sa vyučuje ako povinný predmet náboženská výchova pre žiakov s katolíckym vierovyznaním, s alternatívnym predmetom etická výchova. Podľa štatistík je najviac zastúpeným náboženstvom rímskokatolícke náboženstvo, ktoré tvorí takmer 69% všetkých veriacich. Na druhom mieste sa nachádza evanjelické náboženstvo s percentuálnym podielom 6,9%. Na treťom mieste so 4,1% sa nachádza gréckokatolícke náboženstvo. Zvyšné percentá tvoria občania Slovenska, ktorí nevyznávajú žiadnu vieru (13,7%), alebo u nich nebolo zistené, aké náboženstvo vyznávajú (2,2%). Registrovaných je u nás taktiež 18 cirkví a rôznych náboženských spoločenstiev.

Politický systém

Slovenská republika je republikou parlamentnou. Najvyšším legislatívnym orgánom je Národná rada Slovenskej republiky, ktorá sa skladá zo 150 poslancov, ktorých si volia občania každé štyri roky. Voliť môže ísť každý občan Slovenskej republiky, ktorý dovŕšil vek 18 rokov. Priemerná účasť vo voľbách sa pohybuje na úrovni 60%. Vláda Slovenskej republiky je vrcholný orgán výkonnej moci. Skladá sa z predsedu, podpredsedov a ministrov. Momentálne má Slovenská republika 13 ministerstiev, pričom každé jedno zastrešuje minister. Na čele vlády stojí premiér, ktorým je momentálne od roku 2012 Doc. JUDr. Róbert Fico, CSc. V súčasnosti je najsilnejšou politickou stranou na Slovensku strana SMER-SD, ktorá v posledných voľbách získala 28,28% hlasov. Prezident, premiér a predseda vlády spolu tvoria najvyšších ústavných činiteľov v krajine. Funkcia prezidenta na Slovensku je skôr formálna a reprezentatívna, no aj napriek tomu je prezident považovaný za hlavu štátu a je hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR. Momentálne je prezidentom Slovenskej republiky Ing. Andrej Kiska.