Odborné články

Modrá karta

Jedným z typov prechodných pobytov na území Slovenska je v zmysle zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov v znení neskorších predpisov aj tzv. „modrá karta“. V zmysle tohto zákona umožňuje modrá karta štátnemu príslušníkovi tretej krajiny vstúpiť, zdržiavať sa, pracovať, vycestovať a opätovne vstúpiť na územie Slovenskej republiky počas obdobia, na ktoré mu bola vydaná.

Primárne je tento typ pobytu určený pre štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí by mali na území Slovenskej republiky vykonávať vysokokvalifikovanú prácu. Podľa zámerov zákonodarcov by mala modrá karta umožniť ľahší vstup na pracovný trh Slovenskej republiky.

Modrú kartu na tento účel môže policajný útvar udeliť na obdobie maximálne troch rokov. Táto doba je určená dĺžkou pracovnoprávneho vzťahu, ktorá je uvedená v pracovnej zmluve žiadateľa so zamestnávateľom na území Slovenskej republiky, alebo v prísľube zamestnávateľa na prijatie štátneho príslušníka tretej krajiny do zamestnania, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu. Zmluva má byť uzavretá, alebo prísľub má byť daný minimálne na jeden rok. V prípade ak je trvanie pracovného pomeru kratšie ako tri roky, vydá policajný orgán modrú kartu na obdobie trvania pracovného pomeru predĺžené o tri mesiace.

V zmysle platnej legislatívy je vysokokvalifikované zamestnanie definované ako zamestnanie, ktoré vyžaduje vyššiu odbornú kvalifikáciu, ktorá sa preukazuje dokladom o vysokoškolskom vzdelaní. Okrem toho musia byť dodržané aj nasledujúce podmienky:

  • hrubá mesačná mzda musí byť dohodnutá najmenej vo výške 1,5 násobku priemernej hrubej mesačnej mzdy v príslušnom odvetví v hospodárstve Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý predchádza roku v ktorom sa žiadosť podáva. Aktuálnu výšku priemernej hrubej mesačnej mzdy v príslušnom odvetví v hospodárstve Slovenskej republiky si môžete overiť na stránke štatistického úradu Slovenskej republiky,
  • vyššia odborná kvalifikácia – dokladuje sa vysokoškolským diplomom, alebo rozhodnutím o uznaní dokladu o vzdelaní štátneho príslušníka tretej krajiny,
  • pracovný pomer musí byť uzavretý minimálne na dobu jedného roka.

V zmysle zákona o službách zamestnanosti je zamestnávateľ, ktorý má záujem zamestnať štátneho príslušníka tretej krajiny na pozíciu, ktorá zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu povinný miestne príslušnému úradu práce oznámiť voľné pracovné miesto. Miestna príslušnosť sa určuje podľa miesta výkonu práce štátneho príslušníka tretej krajiny. Toto pracovné miesto musí byť oznámené minimálne 30 pracovných dní pred podaním žiadosti prechodný pobyt na príslušnom oddelení cudzineckej polície. V nahláške je zamestnávateľ povinný vyznačiť, že ide o pracovnú pozíciu, ktorá zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu a tiež musí uviesť, že má záujem na toto miesto prijať štátneho príslušníka tretej krajiny.

Žiadosť o vydanie modrej karty môže štátny príslušník tretej krajiny podať tak ako je to aj v prípade iných prechodných pobytov na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky (veľvyslanectve/konzuláte) v štáte, ktorého je občanom, alebo ak v tomto štáte nie je zastupiteľský úrad Slovenskej republiky, tak na zastupiteľskom úrade, ktorý teritoriálne pokrýva územie štátu, ktorého je občanom. V prípade ak sa štátny príslušník tretej krajiny legálne zdržiava na území Slovenskej republiky, môže takúto žiadosť podať aj na policajnom orgáne. Ak je žiadateľ držiteľom modrej karty vydanej iným členským štátom EÚ, môže táto osoba požiadať o udelenie modrej karty na území Slovenskej republiky do 30 dní od vstupu na jej územie. Žiadosť o vydanie modrej karty musí byť podaná so všetkými náležitosťami, v opačnom prípade nebude prijatá.

K žiadosti je potrebné doložiť:

  1. vyplnený formulár „Žiadosť o udelenie prechodného pobytu“, ktorá musí byť vyplnená v slovenskom jazyku,
  2. 2 kusy fotografie tváre, ktoré zobrazujú jeho aktuálnu podobu s rozmermi 3 x 3,5 cm,
  3. platný cestovný doklad (k nahliadnutiu),
  4. doklady potvrdzujúce účel pobytu:

– pracovná zmluva na pracovnú pozíciu, ktorá zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu, alebo písomný prísľub zamestnávateľa na prijatie štátneho príslušníka tretej krajiny do pracovného pomeru na pracovnú pozíciu, ktorá zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu,

– doklad potvrdzujúci vyššiu odbornú kvalifikáciu – vysokoškolský diplom opatrený apostilom a úradne preložený do slovenského jazyka a rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní, ktoré vydalo Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. V prípade ak nejde o regulované povolanie, môže sa doložiť aj rozhodnutie vysokej školy na Slovensku, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom, alebo príbuznom odbore ako je uvedený v doklade o vzdelaní, ktorý predkladá žiadateľ o vydanie modrej karty.

  1. doklady potvrdzujúce bezúhonnosť:

– bezúhonnosť štátneho príslušníka tretej krajiny sa dokladuje výpisom z registra trestov krajiny, ktorej je občanom. Zároveň je potrebné doložiť aj výpis z registra trestov zo štátu, v ktorom sa počas posledných troch rokov tento cudzinec zdržiaval viac ako 90 dní počas 6 po sebe nasledujúcich mesiacov.

– v prípade občanov Ukrajiny je potrebné dokladovať aj bezúhonnosť na území Krymu, mesta Sevastopoľ, Doneckej a Luhanskej oblasti. Toto sa dokladuje čestným prehlásením urobeným pred príslušným ukrajinským orgánom (notár).

Doklad o bezúhonnosti musí byť opatrený Apostillom  ak štát, ktorý tento doklad vydal, je signatárom Haagskeho dohovoru o zrušení požiadavky vyššieho overovania zahraničných verejných listín (Haagsky dohovor o Apostille). V každej z týchto krajín je určený kompetentný orgán, ktorý takéto overovanie vykonáva. V prípade ak tento štát nie je signatárom tohto dohovoru vyžaduje sa vyššie overenie tejto listiny, tzv. konzulárna superlegalizácia. Aj tieto doklady musia byť preložené do slovenského jazyka prekladateľom, ktorý je zapísaný v zozname znalcov, prekladateľov a tlmočníkov vedenom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

  1. doklady potvrdzujúce zabezpečenie ubytovania:

– nájomná zmluva na obytný priestor a list vlastníctva na príslušnú nehnuteľnosť,

– čestné prehlásenie majiteľa (majiteľov) nehnuteľnosti, že poskytne cudzincovi ubytovanie v nehnuteľnosti, ktorej je majiteľom a list vlastníctva na príslušnú nehnuteľnosť,

– doklad o vlastníctve nehnuteľnosti určenej na bývanie (ak je jej majiteľom cudzinec, ktorý žiada o udelenie prechodného pobytu),

– potvrdenie ubytovacieho zariadenia o tom, že počas pobytu cudzinca na území Slovenskej republiky poskytne cudzincovi ubytovanie.

Doklady potvrdzujúce bezúhonnosť a ubytovanie nesmú byť ku dňu podania žiadosti staršie ako 90 dní.

Poplatok za podanie žiadosti o vydanie modrej karty je 166,50 EUR (resp. 170 EUR ak sa žiadosť podáva prostredníctvom zastupiteľského úradu v zahraničí). Policajný orgán rozhoduje o žiadosti o udelenie modrej karty do 30 dní odo dňa podania žiadosti.

Po rozhodnutí o prechodného pobytu je cudzinec povinný v lehote 30 dní odo dňa prevzatia dokladu o pobyte predložiť policajnému orgánu potvrdenie o tom, že netrpí chorobou ktorá by ohrozovala verejné zdravie v Slovenskej republike. Toto potvrdenie vydávajú špecializované kliniky infektológie a cestovnej medicíny.

V prípade ak žiadateľ dokladal k žiadosti len prísľub zamestnávateľa, je štátny príslušník tretej krajiny povinný doložiť do 30 dní od prevzatia dokladu o pobyte policajnému orgánu aj kópiu pracovnej zmluvy.