Odborné články

Fondy a iné formy finančnej pomoci Európskej únie

Európska únia združuje štáty s rozdielnym ekonomickým a hospodárskym vývojom. Na preklenutie rozdielov medzi členskými štátmi a zrýchlenie progresu menej vyspelých štátov bol zriadený systém finančných príspevkov, ktoré sa medzi ne prerozdeľujú. Slovensko sa od svojho vstupu do Európskej únie zaradilo medzi dotované štáty a využíva finančnú pomoc Európskej únie v rámci takzvaných programových období (2004-2006, 2007-2013). 20. júna 2014 prijala Európska komisia Partnerskú dohodu so Slovenskom na obdobie 2014–2020.

V Partnerskej dohode je stanovená stratégia pre optimálne využívanie európskych štrukturálnych a investičných fondov v regiónoch a mestách krajiny. Jej realizácia prebieha prostredníctvom piatich fondov a im prislúchajúcich operačných programov. Medzi fondy Partnerskej dohody patria Európsky sociálny fond (ESF), Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR), Kohézny fond (KF), Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka (EPFRV), a Európsky fond námorného a rybného hospodárstva (EFNRH). Objem finančných prostriedkov v Partnerskej dohode je 15,3 miliardy eur, z čoho štrukturálne a kohézne fondy získajú 13,7 miliardy eur, Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka 1,55 miliardy eur a Európsky námorný a rybársky fond 15,8 milióna eur.

Európsky fond regionálneho rozvoja podporuje posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti, výstavbu infraštruktúr a vytváranie investícií spojených s tvorbou pracovných miest. Medzi ďalšie ciele patrí podpora malých a stredných podnikov, rozvoj technológií, ochrana a zlepšovanie životného prostredia či rozvoj turistiky.

Európsky sociálny fond je hlavným nástrojom sociálnej politiky EÚ, vďaka ktorému sa realizujú aktivity zamerané na zvýšenie zamestnanosti, napríklad podpora pracovnej mobility, podpora sociálneho začleňovania, investície do vzdelávania a boj proti chudobe. Osobitný dôraz sa kladie na vzdelanie a zamestnanosť mladých ľudí. V rámci Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI) vznikajú opatrenia na podporu ich zručností, kvalifikácie a nástupu do prvej práce. Na financovanie tejto iniciatívy sa v rámci Európskej únie vyčlenilo približne 3,2 miliardy eur.

Kohézne fondy pomáhajú členským štátom s hrubým národným dôchodkom menším než 90% priemeru EÚ na obyvateľa znížiť hospodársku a sociálnu nesúrodosť a podporovať trvalo udržateľný rozvoj. Tieto ciele sa realizujú prostredníctvom investícií do transeurópskych dopravných sietí a životného prostredia.

Poslaním Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka je prispievať k podpore trvalo udržateľného rozvoja vidieka celej EÚ a Európsky fond námorného a rybného hospodárstva bol zriadený pre oblasť námorných otázok a rybného hospodárstva.

Stratégia, priority a ciele podpory financovanej z fondov Európskej únie sú realizované prostredníctvom cielených operačných programov:

 

  1. Operačné programy cieľa Investovanie do rastu a zamestnanosti

 Operačný program Výskum a inovácie je určený na modernizáciu a zefektívnenie podpory výskumu a vývoja, skvalitnenie infraštruktúry vysokých škôl a zvyšovanie konkurencieschopnosti malých a stredných podnikateľov. Z tohto operačného programu boli financované projekty Národný informačný systém podpory výskumu a vývoja na Slovensku – prístup k elektronickým informačným zdrojom alebo Národná teleprezentačná infraštruktúra pre podporu výskumu, vývoja a transferu technológií.

Operačný program Integrovaná infrašktruktúra financuje predovšetkým modernizáciu železničnej, cestnej i verejnej dopravy a zlepšovanie prístupu k informačným a komunikačným technológiám. Podstatou investícií v rámci informačnej spoločnosti je vytvorenie kvalitného digitálneho obsahu a umožnenie prístupu k širokopásmovému internetu. V rámci tohto operačného programu boli schválené projekty Modernizácie električkových tratí v Košiciach, Rozvoj širokopásmového pripojenia a iné.                                                      

Operačný program Ľudské zdroje integruje finančné prostriedky na skvalitňovanie a zvyšovanie úrovne vzdelávania a na zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov, napríklad poskytnutím pomoci a podpory pri začatí podnikania prostredníctvom start-up programov. Tieto aktivity zastrešuje Iniciatíva na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI), na ktorú bolo vyčlenených 72 miliónov eur. Tento operačný program spolufinancoval projekty ako Absolventská prax štartuje zamestnanie, Úspešne na trhu práce či Chceme byť aktívni na trhu práce.

Operačný program Kvalita životného prostredia je zameraný na zlepšenie stavu životného prostredia, efektívne využívanie prírodných zdrojov, protipovodňovú ochranu a prispôsobovanie sa klimatickej zmene. Medzi projekty tohto operačného programu patrí Investovanie do sektora odpadového hospodárstva, Kontrola emisií pre rudné mosty VP1 či  Monitorovanie a hodnotenie stavu vôd.

Integrovaný regionálny operačný program financuje bezpečnú a ekologickú dopravu v regiónoch, ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám a zlepšovanie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie. Operačný program navyše podporí oblasť sociálnej a zdravotnej infraštruktúry. Program pôsobí na projektoch Energetická efektívnosť bytových domov alebo Financovanie administratívnych kapacít MZ SR.

Operačný program Efektívna verejná správa podporuje aktivity na skvalitnenie a zefektívnenie verejnej správy a súdnictva. Prvou aktivitou programu je podpora systémov a procesov verejnej správy vrátane posilňovania inštitucionálnych kapacít a transparentných pravidiel verejného obstarávania. Druhou prioritou je rozsiahla reforma justície, zefektívňovanie súdneho systému a zvýšenie vymáhateľnosti práva. Akceptovanými projektmi sú Reforma zberu a spracovania štatistických údajov vo verejnej správe či Zefektívnenie systému centrálneho plánovania a riadenia ľudských zdrojov v štátnej správe.

Z operačného programu Technická pomoc je financovaná oblasť vytvorenia odbornej a efektívnej podpory pre riadenie a implementáciu eurofondov s dôrazom na zvýšenie efektivity riadenia a väčšej plynulosti čerpania fondov počas celého programového obdobia. Schválenými projektmi boli napríklad Vypracovanie analytickej a strategickej časti Národnej stratégie regionálneho rozvoja SR a prezentovanie vypracovaných častí odbornej verejnosti či Hodnotenie plnenia cieľov politiky súdržnosti.

Program rozvoja vidieka posilňuje konkurencieschopnosť v oblasti lesníctva, poľnohospodárstva a potravinárstva. Pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka takisto patrí operačný program Rybné hospodárstvo, ktorý podporuje trvalo udržateľný a konkurencieschopný rozvoj rybného hospodárstva s ohľadom na efektívne využívanie zdrojov a ochranu životného prostredia.

  1. Operačné programy cieľa Európska územná spolupráca

Programy spolupráce sú výsledkom spoločného úsilia krajín o intenzívnejšiu spoluprácu medzi regiónmi so spoločnou medzištátnou hranicou. Realizujú investície na lepšie prepojenie infraštruktúry, zvýšenie celkovej úrovne vzdelávania na všetkých úrovniach,  posilnenie spolupráce medzi univerzitami a vysokými školami a vytvárajú priestor pre investície na zlepšenie technického stavu prírodných a kultúrnych pamiatok.

Medzi Programy cezhraničnej spolupráce patrí napríklad Interreg Europe, navrhnutý  s cieľom zlepšiť efektívnosť programov regionálneho rozvoja.

Programy nadnárodnej spolupráce zahŕňajú program Stredná Európa, ktorý je určený na zavádzanie inovácií, využívanie prírodných a kultúrnych zdrojov či zvyšovanie  atraktivity miest a obcí. Dunajský nadnárodný program vytvára rámec pre implementáciu spoločných aktivít a výmenu skúseností medzi národnými, regionálnymi a lokálnymi aktérmi v štátoch dunajského regiónu.

K Programom medzinárodnej spolupráce patrí Program ESPON 2020 (European Spatial Observation Network), teda Európska monitorovacia sieť pre územný rozvoj a súdržnosť, projekt Európskej územnej spolupráce URBACT III či Európskej teritoriálnej spolupráce, INTERACT III.

Významnú úlohu zohráva aj samostatný Operačný program potravinovej a základnej materiálnej pomoci. Zámerom tohto programu je znížiť ekonomické zaťaženie sociálne najslabších skupín zabezpečením základných komodít ako sú potraviny a základné hygienické potreby. Realizuje sa poskytovaním potravinových a hygienických balíčkov vybraným príjemcom, ktorí sa nachádzajú v náročnej sociálnej situácii a poskytovaním teplého jedla osobám bez prístrešia. Sekundárny význam nadobúda program v boji proti plytvaniu potravín.