Odborné články

Prechodný pobyt na účely podnikania

Podnikateľské prostredie na Slovensku z hľadiska príťažlivosti je považované za jedno z najlepších v strednej a východnej Európe. Platí to nielen pre veľkých investorov, ale aj pre malé a stredné podniky. Geografická poloha, primerané zdanenie,množstvo pracovnej sily, prístupné štátne a obecné úrady a rozvoj dopravnej infraštruktúry sú dobrým východiskovým bodom nielen pre podnikanie v Európe, ale aj pre expanziu na ostatné východné trhy. Východné Slovensko vďaka svojej polohe predstavuje akýsi prirodzený most medzi Európou a bývalým Sovietským zväzom.

Základnou požiadavkou pre podnikateľov z tretích krajín (krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie) je získať povolenie na prechodný pobyt.

Podľa zákona o cudzincoch (zákon č. 404/2011 Z.z.), cudzinec môže podnikať ako živnostník alebo štatutárny orgán obchodnej spoločnosti alebo družstva. Prechodný pobyt pre obchodné účely je možné získať na tri roky. Rozhodnutie o dĺžke pobytu sa udeľuje na základe rozhodnutia hraničnej polície, ale platnosť povolenia na pobyt za účelom podnikania je zvyčajne na dva roky.

Na získanie povolenia na pobyt na účel podnikania je potrebné objasniť tieto štyri základné aspekty:

– Účel pobytu

– Dôkaz o finančných prostriedkov za účelom dlhodobého pobytu

– Poskytnutie ubytovania

– Výpis z registra trestov