Odborné články

Uznávanie dokladov o vzdelaní

S problematikou uznávania dokladov o vzdelaní sa v poslednej dobe stretávame čoraz častejšie. Omnoho viac slovenských detí študuje v zahraničí a po skončení štúdia, alebo jeho časti by chceli pracovať, alebo študovať na Slovensku. To isté sa týka aj cudzincov, ktorí študovali na zahraničnej škole a chceli by na Slovensku pokračovať v štúdiu, alebo pracovať. Práve toto determinuje rozdelenie posudzovania štúdia (dokladov o vzdelaní) zo zahraničia. Sú to najmä:

  • posúdenie štúdia v zahraničí pre zdravotné poisťovne, Sociálnu poisťovňu, zamestnávateľov a pod.
  • akademické uznávanie dokladov o vzdelaní
  • profesijné uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií.

Posúdenie  štúdia v zahraničí pre zdravotné poisťovne, Sociálnu poisťovňu, zamestnávateľov a podobne

Posúdenie štúdia v zahraničí pre tento účel by sa dalo definovať ako preverenie spôsobilosti vzdelávacej ustanovizne sídliacej v zahraničí, či zahraničné štúdium na vzdelávacej  inštitúcii je svojím rozsahom a úrovňou postavené na úroveň štúdia na strednej alebo na vysokej škole v Slovenskej republike alebo či zahraničné štúdium na vzdelávacej inštitúcii je svojím rozsahom a úrovňou postavené na úroveň iného štúdia na strednej alebo na vysokej škole v Slovenskej republike.

V tomto prípade sa rozhodnutie o záveroch šetrenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vydáva pre potreby iných orgánov a organizácií, takých ako sú úrady práce sociálnych vecí a rodiny, Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne, zamestnávatelia a iné. Toto rozhodnutie zvyčajne slúži ako podklad pre iné rozhodnutie (napr. vo veci posúdenia nároku na prídavok na dieťa, sirotský dôchodok, úhradu poistného , k uplatneniu daňového bonusu a pod.)

S cieľom zníženia administratívnej záťaže vydalo Stredisko pre uznávanie dokladov o vzdelaní zoznam uznaných vysokých škôl v EÚ, EHS a Švajčiarsku. Tento zoznam je aktualizovaný a prístupný na stránke Strediska pre uznávanie dokladov o vzdelaní Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Na základe rozhodnutia tohto strediska je štúdium na uznaných vysokých školách uvedených v tomto zozname považované za rovnocenné štúdiu na vysokých školách v Slovenskej republike, a preto je považované za sústavnú prípravu dieťaťa na povolanie.

V prípade ak nie je škola uvedená v tomto zozname, prípadne ak dieťa študuje na strednej škole, alebo inej vzdelávacej ustanovizni, postupuje sa formou podania žiadosti o posúdenie štúdia, na základe ktorej Ministerstvo vydáva o rovnocennosti štúdia v zahraničí z hľadiska sústavnej prípravy na budúce povolanie.

         Akademické uznávanie dokladov o vzdelaní

Akademické uznávanie, alebo  uznávanie na účely pokračovania v štúdiu znamená uznávanie stupňa dosiahnutého vzdelania za účelom pokračovania v ďalšom stupni vzdelávania. Samotný proces uznávanie dokladov o vzdelaní za účelom pokračovania v štúdiu sa delí z hľadiska stupňa dosiahnutého vzdelania a podľa toho či má Slovenská republika so štátom, ktorého doklad o vzdelaní sa posudzuje, uzatvorenú bilaterálnu dohodu.

Podľa stupňa dosiahnutého vzdelania rozoznávame uznávanie štúdia na základných alebo stredných školách, ktoré sa vykonáva podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

V prípade ak dieťa študuje v zahraničí počas jeho povinnej školskej dochádzky, rozhoduje o uznaní tohto štúdia riaditeľ kmeňovej školy na Slovensku. Na základe žiadosti žiaka, alebo jeho zákonného zástupcu sa budú konať komisionálne skúšky, ktorých obsah a rozsah sa určí riaditeľom. Rovnako budú vykonané komisionálne skúšky u žiaka, ktorý o ich vykonanie nepožiadal. Po vykonaní komisionálnych skúšok sa rozhoduje, do ktorého ročníka bude žiak zaradený.

V prípade ak boli výsledky štúdia klasifikované, Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní ich prevádza do Slovenskej klasifikačnej stupnice.

Uznávanie ukončeného vzdelania na základných alebo stredných školách na účel pokračovania v štúdiu na strednej alebo vysokej škole v Slovenskej republike (nostrifikácia) sa robí na okresnom úrade v sídle kraja.

Prílohou žiadosti sú najmä:

  • kópia dokladu totožnosti,
  • osvedčená kópia dokladu o ukončenom vzdelaní,
  • výpis o absolvovaných predmetoch a vykonaných skúškach,
  • potvrdenie uznanej strednej školy o rozsahu praktického vyučovania, ak ide o stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie,
  • overenie pravosti podpisov a odtlačku pečiatky školy na doklade o ukončenom vzdelaní orgánom štátu pôvodu príslušným na jeho overenie, ak medzinárodná zmluva neustanovuje inak,
  • doklad o zaplatení správneho poplatku.

Konanie sa začína dňom doručenia žiadosti na miestne príslušný okresný úrad v sídle kraja. Okresný úrad posudzuje, či je žiadosť kompletná, a v prípade ak bola doručená kompletná žiadosť rozhoduje do 2 mesiacov o uznaní, resp. neuznaní vzdelania, prípadne o vykonaní rozdielovej skúšky.

O uznaní časti štúdia na vysokých školách sa zvyčajne postupuje podľa interných predpisov vysokej školy, kde žiadateľ predkladá výsledky svojho vzdelávania zo zahraničia.

Uznanie ukončeného vzdelania na vysokých školách v inom členskom štáte, alebo treťom štáte na účely pokračovania v štúdiu rozhoduje:

  • uznaná vysoká škola v Slovenskej republike, ktorá uskutočňuje študijné programy v rovnakých študijných odboroch alebo v príbuzných študijných odboroch, ako sú uvedené na doklade o vzdelaní, alebo
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo školstva“), ak v Slovenskej republike nie je vysoká škola, ktorá uskutočňuje študijné programy v rovnakých študijných odboroch alebo v príbuzných študijných odboroch, ako sú uvedené na doklade o vzdelaní,
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, ak ide o doklad o vzdelaní vydaný vojenskou vysokou školou, alebo
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ak ide o doklad o vzdelaní vydaný policajnou vysokou školou.

Konanie sa rovnako začína dňom doručenia kompletnej žiadosti vysokej škole, resp. príslušnému ministerstvu. Do dvoch mesiacov od doručenia kompletnej žiadosti príslušná vysoká škola, alebo ministerstvo rozhodnú uznaní, alebo zamietnutí žiadosti alebo bude žiadateľovi udelená rozdielová skúška.

V prípade ak má Slovenská republika s členským štátom, alebo tretím štátom uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní, ktorou je Slovenská republika viazaná v tom prípade sa doklad o základnom, stredoškolskom alebo vysokoškolskom vzdelaní uznáva automaticky. Medzi tieto štáty patrí aj Ukrajina. V prípade automatického uznávania dokladov je procedúra omnoho jednoduchšia a zrýchlená.

Profesijné uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií

Profesijné uznávanie dokladov o vzdelaní je uznávanie vzdelania za účelom výkonu povolania. V praxi existujú neregulované a regulované povolania.

Neregulované povolania sú povolanie, pre ktorých výkon neexistuje kvalifikačná požiadavka, alebo sú tieto požiadavky príliš všeobecné a z tohto dôvodu nie je možné porovnať dosiahnuté zahraničné vzdelanie s kvalifikačnými požiadavkami v Slovenskej republike. To je dôvod, pre ktorý nie je uznávanie potrebné. V tomto prípade sa pri uznávaní dokladov o vzdelaní postupuje tak ako pri akademickom uznávaní dokladov o vzdelaní.

Regulované povolanie je povolanie, odborná činnosť, alebo skupina odborných činností na výkon, ktorých sa požaduje splnenie určitých kvalifikačných predpokladov ustanovených osobitnými predpismi, okrem všeobecného kvalifikačného predpokladu, ktorým je stupeň dosiahnutého vzdelania. Ide najmä o posúdenie štúdia v sociálnych, ekonomických a právnych vedách. Týka sa to aj uznávania vzdelanie na výkon zdravotníckych povolaní. Táto problematika je však taká rozsiahla a zložitá, že by mohla byť témou osobitného článku.