Odborné články

Služby

Služby patria medzi najpoužívanejšie meradlá ekonomickej vyspelosti štátu. Na Slovensku sa výraznou mierou podieľajú na zamestnanosti (zamestnávajú takmer 1,5 milióna ľudí)  i  tvorbe HDP (takmer 60%). V prvom rade však zabezpečujú každodenné potreby obyvateľstva a odrážajú jeho celkovú životnú úroveň. Keďže sú úzko previazané s cestovným ruchom, dôraz sa kladie na neustále  zvyšovanie ich kvality. Z pohľadu budúcnosti krajiny je veľmi dôležitá úroveň vzdelávania, vedy, výskumu a zdravotnej starostlivosti, teda štátom zabezpečovaných služieb.

Vzdelávaciemu systému a cestovnému ruchu sme sa prioritne venovali v predchádzajúcich kapitolách. Teraz sa bližšie pozrieme na vybrané oblasti slovenskej sociálnej infraštruktúry (zdravotníctvo, sociálna starostlivosť, bankovníctvo, poisťovníctvo, stravovacie, ubytovacie služby, obchod) a technickej infraštruktúry (telekomunikácie).

Zdravotnícka starostlivosť je zabezpečovaná zo zdravotného poistenia pacientov, ktoré je povinné pre každého občana SR a odvádza sa zo mzdy. Za deti, invalidných občanov a ženy na materskej dovolenke ich odvádza štát.

Zdravotné poistenie garantuje občanom zabezpečenie primeranej dostupnosti zdravotníckej starostlivosti a úhradu poskytnutej starostlivosti. Nadštandardné zdravotnícke služby (výber operatéra či rôzne plastické operácie) a napríklad aj zubnú lekársku starostlivosť si pacient hradí samostatne.

Zdravotné poistenie je možné uzatvoriť v troch poisťovniach – v jednej štátnej (Všeobecná zdravotná poisťovňa) a v dvoch súkromných (Dôvera a Union). Líšiť sa však môžu v počte zmluvných lekárov či v čakacích lehotách.

Na celom území Slovenska sú umiestnené rozličné zdravotnícke zariadenia – nemocnice, polikliniky a zdravotné strediská. Vo vybraných nemocniciach funguje pohotovostná služba v pracovných dňoch v popoludňajších hodinách. Rýchla zdravotná pomoc poskytuje služby 24 hodín denne a je dostupná na telefónnych číslach 155 a 112.

Vysoko špecializované nemocnice sa nachádzajú  napríklad v Bratislave (Univerzitná nemocnica), v Martine (Martinská fakultná nemocnica), v Banskej Bystrici (Detská fakultná nemocnica s poliklinikou) či v Košiciach (Univerzitná nemocnica L. Pasteura).

Bankovníctvo na Slovensku je dvojstupňové. Prvý stupeň tvorí Národná banka Slovenska, ktorá riadi peňažný obeh a stará sa o bezpečné fungovanie a rozvoj bankového systému. Kľúčovým medzníkom v histórii Národnej banky Slovenska bol vstup Slovenskej republiky do Európskej únie. Po vstupe do eurozóny, 1. januára 2009, sa zvýraznila jej úloha pri zabezpečovaní stability domáceho finančného sektora.

Druhým stupňom bankovej sústavy sú komerčné banky, ktoré poskytujú finančné služby (bankové prevody, poskytovanie úverov, hypoték, sporiacich produktov) i nefinančné služby (vedenie účtov, poskytovanie platobných kariet, poistenie). Medzi najstaršie a najväčšie komerčné banky patria Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, ďalšími sú Tatra banka, OTP banka, Poštová banka a iné. Banky sú otvorené v pracovných dňoch a v nákupných strediskách aj počas víkendu.

Pri nákupoch tovarov a služieb je možné platiť hotovostne alebo bezhotovostne, teda prostredníctvom platobných kariet (MasterCard, Visa, Maestro, American Express, Diners Club International). Bezhotovostnú platbu možno vykonať prostredníctvom debetnej karty s PIN kódom alebo bezkontaktne (bez PIN kódu) alebo prostredníctvom mobilného bankovníctva.

V rámci finančných služieb možno požiadať o rôzne typy úverov, napríklad o účelové alebo hypotekárne úvery (podľa typu bankovej operácie), zahraničné a tuzemské, podnikové alebo spotrebné a krátkodobé alebo dlhodobé. Hypotekárne úvery sú historicky najnižšie a u nových úverov sa poskytujú s priemernou úrokovou sadzbou 1,89%. Spotrebné úvery sa v roku 2016 poskytovali s priemernou úrokovou sadzbou 11,81% pri päťročných úveroch.

Na Slovensku existuje niekoľko typov poistení – zdravotné poistenie (spomenuté vyššie), sociálne poistenie a životné a neživotné poistenie.

Sociálna poisťovňa zahŕňa všetky typy sociálneho poistenia, čiže nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie – starobné a invalidné, úrazové poistenie, garančné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Sociálne poistenie odvádza zamestnávateľ za zamestnanca vo forme odvodov. Životné poisťovne (napríklad AEGON, MetLife, AXA, Groupama)  uzatvárajú poistné zmluvy pre prípad smrti alebo dožitia, poistenie prostriedkov na výživu detí či dôchodkové poistenie.  Neživotné poisťovne (napríklad Genertel, QBE Insurance) nahrádzajú škody, ktoré je možno vyjadriť vo forme finančnej straty (napríklad úrazové poistenie, havarijné poistenie, majetkové poistenie). Univerzálne poisťovne (napríklad Allianz, Komunálna poisťovňa, Kooperativa či UNIQA) vykonávajú životné aj neživotné poistenie. V súčasnosti už zákon zakladanie poisťovní s oboma typmi poistenia nepripúšťa.

Ubytovacie služby sú poskytované verejnosti v ubytovacích zariadeniach za úhradu na prechodné ubytovanie. Budujú sa spoločne so stravovacím zariadením (hotel, motel), prípadne ako samostatné zariadenia (ubytovňa, chata, kemping). Ubytovacie zariadenia sa delia podľa vybavenia, úrovne a druhu poskytovaných služieb do tried, ktoré sa označujú určitým počtom hviezdičiek.

Hotely sú najčastejšou formou ubytovania turistov – v roku 2015 navštívil slovenské hotely viac než milión návštevníkov. Súčasným trendom je stavba hotelov, ktoré poskytujú vysoký komfort a spektrum služieb (wellness zóna, posilňovne, tenisové kurty). Penzióny sú ubytovacie zariadenia v menších mestách či rekreačných zariadeniach s menším počtom lôžok a poskytovaných služieb. V rebríčku návštevnosti sú na druhom mieste a v roku 2015 ich navštívilo vyše 20 000 návštevníkov. Kempy sú vyhradeným areálom, v ktorom si môžete umiestniť svoj stan alebo karavan. Nachádzajú sa v každom rekreačnom stredisku, zvyčajne pri vodných plochách.

Na Slovensku funguje viacero typov stravovacích zariadení, ktoré sa líšia typom kuchyne, poskytovaných služieb i cenovej náročnosti. V súčasnosti prevláda trend rýchleho občerstvenia, resp. fast-foodov a ich zdravých variantov. Reštaurácie, ktoré sa venujú tradičnej slovenskej gastronómii, sú koliby a salaše. Na Slovensku však prevládajú zariadenia s medzinárodnou kuchyňou (pizzerie, čínske či indické reštaurácie). Súčasným trendom je špecializácia reštaurácií na osobitý druh výživy, napríklad raw výživu (orientácia na surovú stravu) alebo na vegetariánsku či vegánsku stravu. Novinkami v  oblasti gastronómie je rozvoj kaviarenskej kultúry a súkromných pivovarov. Zákaznícky servis je na vysokej úrovni, kvalitne vyškolený, anglicky hovoriaci personál a kvalita ponúkaných produktov rozhodujú v období vysokej konkurencie o úspechu a návštevnosti prevádzok.

Maloobchod na Slovensku v súčasnosti zažíva svoj rozkvet. Dôvodom je hlavne zmena nákupného správania obyvateľstva, zvýšený záujem o kvalitné, domáce potraviny a nižší dopyt po potravinách z dovozu. Dynamický rast tržieb zaznamenali v roku 2015 nielen špecializované predajne potravín (o 21,8%), ale aj  predajcovia informačných a komunikačných technológií (o 46,5%). V rámci veľkoobchodu sa v roku 2015 najviac darilo spoločnostiam OMV Slovensko, Unipetrol Slovensko, Phoenix Zdravotnícke zásobovanie či IKEA Components.

Hlavnými exportnými položkami Slovenska v rámci zahraničného obchodu sú motorové vozidlá, súčiastky a príslušenstvo motorových vozidiel, ďalej elektrotechnické, farmaceutické či optické výrobky. Dovozné položky predstavujú stroje a mechanické zariadenia, elektrotechnické výrobky, vozidlá alebo minerálne palivá. Najvýraznejšími exportnými partnermi Slovenska sú Nemecko, Veľká Británia, Poľsko, Rakúsko či Francúzsko. V roku 2015 bolo saldo zahraničného obchodu  (rozdiel príjmov a výdavkov z exportu a importu) aktívne v objeme 3 302,9 mil. Eur.

V minulosti poskytovatelia telekomunikačných služieb sústredili svoje obchodné aktivity výlučne na hlasovú komunikáciu (prostredníctvom pevnej linky), v súčasnosti sa služby poskytovateľov telekomunikačných a internetových služieb zlučujú. Spolu so zriadením pevnej linky sú ponúkané rôzne výhodné programy, napríklad v kombinácii s internetom alebo televíziou. Najväčším poskytovateľom služieb pevnej linky je Slovak Telekom, ďalším je napríklad UPC.

V súčasnosti pôsobia na Slovensku štyria mobilní operátori (Orange Slovensko, Telekom, 02 Slovensko a 4ka). Zákazník má možnosť výberu, či chce telefonovať prostredníctvom paušálu alebo predplatenej, dobíjacej karty.

Slovenská pošta predstavuje štátom stanovenú univerzálnu poštovú službu, teda slúži na zabezpečovanie potrieb všetkých užívateľov poštových služieb na území Slovenskej republiky. Väčšina pôšt je otvorených počas pracovného týždňa a v sobotu. V nedeľu sú pošty zatvorené. Občania môžu využívať aj činnosť súkromných poštových subjektov, ktoré poskytujú doručovateľské a kuriérske služby, napríklad Aramex CZ, s.r.o., o.z., Cromwell, a.s., DHL Express (Slovakia), spol. s r.o., Geis SK s.r.o., GLS Slovakia, a.s.

 

chabanenkopp

Pridať komentár

Kliknite tu pre pridanie komentára

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *