Odborné články

Právna úprava pobytu cudzincov na území Slovenskej republiky

Právnou normou, ktorá upravuje pobyt cudzincov na území Slovenskej republiky je zákon č. 404/2011 Z .z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o pobyte cudzincov“). Okrem problematiky pobytu sa tento zákon venuje aj iným otázkam, ako napríklad pôsobnosť policajného zboru pro ochrane vonkajšej hranice, otázkam víz, podmienkam vstupu cudzincov na územie Slovenskej republiky a mnohým iným.

Otázkam pobytu cudzincov sa venuje tretia časť vyššie spomenutého zákona. V zmysle tohto zákona rozlišujeme niekoľko druhov pobytu cudzincov, ktoré sa odlišujú najmä tým, či sú vydávané občanom tretích krajín a ich rodinným príslušníkom, alebo občanom členských štátov Európskej únie a ich rodinným príslušníkom, dobou na ktorú sú vydávané  a účelom, pre ktorý sú vydávané.

Pobyty štátnych príslušníkov tretích krajín sú definované v prvej hlave tretej časti zákona o pobyte cudzincov. Zákon rozlišuje tri typy pobytu štátnych občanov tretích krajín, a to:

  • prechodný pobyt,
  • trvalý pobyt,
  • tolerovaný pobyt.

Prechodný pobyt

Prechodný pobyt, ktorý bol na území Slovenskej republiky udelený štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ho oprávňuje zdržiavať sa na území Slovenskej republiky, vycestovať a opätovne vstupovať na jej územie počas obdobia, na ktorý mu bol vydaný. Prechodný pobyt môže byť vydaný len na jeden účel a ak chce cudzinec s prechodným pobytom vykonávať inú činnosť, musí požiadať o vydanie nového prechodného pobytu na iný účel (vykonať zmenu účelu pobytu). Výnimku v tomto prípade tvoria študenti s prechodným pobytom vydaným na účel štúdia, ktorí môžu bez zmeny účelu pobytu na území Slovenskej republiky podnikať, alebo pracovať (dĺžka pracovného času študentov je obmedzená zákonom o službách zamestnanosti).

Rodinní príslušníci štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí majú vydaný prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny, môžu tiež podnikať, alebo po roku nepretržitého pobytu na účel zlúčenia rodiny sa môžu zamestnať bez toho, aby mali povolenie na zamestnanie, alebo aby úrad práce sociálnych vecí a rodiny dával potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

Osobitné postavenie z tohto hľadiska majú občania tretích krajín, ktorým bol udelený prechodný pobyt ako osobám s postavením Slovákov žijúcich v zahraničí. Tieto osoby môžu odo dňa, keď na Slovensku získali prechodný pobyt, podnikať a pracovať bez potreby získania pracovného povolenia, alebo potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

Všetci cudzinci s akýmkoľvek prechodným pobytom môžu na Slovensku študovať bez toho, aby museli meniť účel pobytu.

Zákon rozlišuje niekoľko typov prechodných pobytov, ktoré sú rozdelené podľa účelu, na ktorý sú vydané. Ide o prechodný pobyt:

– na účel podnikania,

– na účel zamestnania,

– na účel štúdia,

– na účel osobitnej činnosti,

– na účel výskumu a vývoja,

– na účel zlúčenia rodiny,

– na účel plnenia služobných povinností civilnými zložkami ozbrojených síl,

– osoby, ktorá má priznané postavenie Slováka žijúceho v zahraničí,

– ktorá má priznané postavenie osoby s dlhodobým pobytom v inom členskom štáte.

Za prechodný pobyt na území Slovenskej republiky sa považuje aj prechodný pobyt na základe modrej karty Európskej únie vydanej v zmysle zákona o pobyte cudzincov.

 

Trvalý pobyt

Trvalý pobyt oprávňuje štátneho príslušníka tretej krajiny zdržiavať sa, vycestovať a opätovne sa vrátiť na územie Slovenskej republiky v čase, na ktorý bol cudzincovi vydaný. Trvalým pobytom v zmysle zákona je:

  • trvalý pobyt na päť rokov,
  • trvalý pobyt na neobmedzený čas,
  • pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny s postavením osoby s dlhodobým pobytom Európskej únie (dlhodobý pobyt).

Trvalý pobyt na päť rokov

Trvalý pobyt na päť rokov môže byť udelený presne vymedzeným kategóriám osôb. Ide o štátnych príslušníkov tretej krajiny, ktorí sú:

  • manželom, alebo závislým príbuzným v priamom rade štátneho občana Slovenskej republiky, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
  • slobodným dieťaťom mladším ako 18 rokov, ktoré je zverené do osobnej starostlivosti štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý je manželom štátneho občana Slovenskej republiky s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky,
  • slobodným dieťaťom mladším ako 18 rokov, alebo dieťaťom zvereným do osobnej starostlivosti mladším ako 18 rokov štátneho príslušníka tretej krajiny s trvalým pobytom na päť rokov,
  • nezaopatreným dieťaťom starším ako 18 rokov štátneho príslušníka s trvalým pobytom, ktoré sa o seba nedokáže postarať z dôvodu dlhodobého nepriaznivého zdravotného stavu,
  • alebo ak je to v záujme Slovenskej republiky.

Trvalý pobyt na neobmedzený čas

Trvalý pobyt na neobmedzený čas môže byť v zmysle zákona udelený štátnym príslušníkov tretej krajiny, ktorí:

  • majú najmenej 4 roky udelený trvalý pobyt v zmysle zákona o pobyte (trvalý pobyt na rokov),
  • slobodným dieťaťom mladším ako 18 rokov, alebo dieťaťom zvereným do osobnej starostlivosti mladším ako 18 rokov štátneho príslušníka tretej krajiny s trvalým pobytom na neobmedzený čas.

Vo výnimočných prípadoch môže Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky udeliť trvalý pobyt na neobmedzený čas aj v prípade, ak nie sú splnené vyššie uvedené podmienky. Ide najmä o prípady, ak je to potrebné na poskytovanie ochrany  a pomoci svedkovi, osobe bez štátnej príslušnosti, na návrh Slovenskej informačnej služby alebo vojenského spravodajstva z dôvodu bezpečnostných záujmov Slovenskej republiky a pod.

Dlhodobý pobyt

Dlhodobý pobyt môže byť v zmysle zákona o pobyte cudzincov udelený na neobmedzený čas. Policajný útvar môže dlhodobý pobyt udeliť napríklad štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý sa na území Slovenskej republiky zdržiava oprávnene a nepretržite po dobu piatich rokov bezprostredne pred podaním žiadosti, alebo ktorý má päť rokov oprávnený, nepretržitý pobyt na území členských štátov ako držiteľ modrej karty a na území Slovenskej republiky sa ako držiteľ modrej karty zdržiava najmenej dva roky pred podaním žiadosti.

V zmysle zákona však existujú aj výnimky. O dlhodobý pobyt nemôže napríklad žiadať osoba, ktorá požiadala o udelenie azylu, alebo ktorá má napríklad udelený prechodný pobyt na účel štúdia, alebo sezónneho zamestnania. Tieto kategórie osôb sú presne vymedzené v zákone o pobyte cudzincov.

Je nutné poukázať aj na fakt, že do celkovej doby nepretržitého pobytu sa napríklad prechodný pobyt na účel štúdia započítava len v polovičnej dĺžke. Rovnako je to aj v prípade prechodného pobytu na účel zamestnania, v prípade ak bol štátny príslušník tretej krajiny vyslaný na výkon práce na území Slovenskej republiky svojim zahraničným zamestnávateľom v zmysle zmluvy.

Pobyt občana únie a rodinného príslušníka občana únie

Osobitnú kategóriu cudzincov s pobytom na území Slovenskej republiky tvoria občania únie a ich rodinný príslušníci. Pobyt občana únie je považovaný za trvalý pobyt.

V zmysle platných právnych predpisov sa občan Únie, ktorý má platný doklad totožnosti, alebo cestovný pas môže bez obmedzení a splnenia akýchkoľvek formalít zdržiavať na území Slovenskej republiky v priebehu 3 mesiacov odo dňa vstupu na jej územie.

Občan Únie má právo na pobyt na území Slovenskej republiky, počas obdobia dlhšieho ako tri mesiace v prípade ak:

– je zamestnaný na území Slovenskej republiky,

– je samostatne zárobkovo činnou osobou,

– má dostatočné zdroje pre seba a svojich rodinných príslušníkov, aby sa nestal záťažou pre sociálny systém Slovenskej republiky,

– študuje na základnej, strednej, alebo vysokej škole na území Slovenskej republiky

– je u neho predpoklad, že sa zamestná,

– je rodinným príslušníkom občana Únie, ktorý spĺňa vyššie uvedené podmienky, a sprevádza ho počas pobytu, alebo sa k nemu pripája.

Aj občan únie má právo na trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Táto situácia nastáva vtedy, ak sa občan Únie zdržiava a Slovensku oprávnene a nepretržite počas obdobia piatich rokov.

Rodinný príslušník občana Únie, ktorý je držiteľom platného cestovného dokladu, je oprávnený zdržiavať sa na území Slovenskej republiky tri mesiace odo dňa vstupu na jej územie, ak sprevádza, alebo sa pripája k občanovi Únie, ktorého je rodinným príslušníkom. Rodinný príslušník občana Únie má právo na pobyt na území Slovenskej republiky aj počas obdobia dlhšieho ako tri mesiace v tom prípade ak podmienky na pobyt na území Slovenska spĺňa aj občan Únie s právom na pobyt, alebo právom na trvalý pobyt, ktorého sprevádza, alebo sa k nemu pripája (garant).

 

chabanenkopp

Pridať komentár

Kliknite tu pre pridanie komentára

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *