Odborné články

Daňové zaťaženie podnikania

Daňové zaťaženie možno v najširšom zmysle chápať ako percento daní z daňového základu, pričom s daňovým zaťažením podnikania úzko súvisí daňová politika a daňový dopad.

Problematika dane z príjmov fyzických osôb (FO) a právnických osôb (PO) je upravená v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). Tento zákon ustanovuje aj podmienky pre platenie dane z podielu na zisku (dividenda) a daňových licencií.

Daň z príjmov FO

Daň z príjmov fyzickej osoby je univerzálna daň, ktorej podliehajú všetky zdaniteľné príjmy fyzických osôb.

Daňovníkom dane z príjmov fyzickej osoby je fyzická osoba, ktorá dosahuje príjmy, ktoré sú predmetom dane, pričom zákon o dani z príjmov rozlišuje dve skupiny daňovníkov:

  1. daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou

Ide o fyzickú osobu, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku,

  1. daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou

Ide o fyzickú osobu, ktorá nemá na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sa tu zdržiava menej ako 183 dní v príslušnom kalendárnom roku.

Rozsah predmetu dane sa u fyzických osôb líši v závislosti od toho, či ide o daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou, kedy je predmetom dane iba príjem zo zdrojov  na území Slovenskej republiky alebo neobmedzenou daňovou povinnosťou, kedy je predmetom dane príjem plynúci zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí.

Sadzba dane z príjmov fyzickej osoby je vo výške 19 % zo základu dane, alebo 25 % zo základu dane nad 35 022,31 eur.

Problematiku prípadného dvojitého zdanenia príjmov plynúcich so zdrojov v rôznych štátoch riešia medzinárodné zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktoré SR uzatvára s jednotlivými štátmi. Tie majú prednosť pred zákonom, pričom ustanovujú, ktorý zmluvný štát má právo určitý príjem zdaniť. Za účelom zamedzenia dvojitého zdanenia sa v nich aplikuje jedna z dvoch metód – metóda zápočtu dane alebo metóda vyňatia príjmov. Slovensko má v súčasnosti uzatvorených 66 takýchto zmlúv so všetkými ekonomicky vyspelými štátmi sveta vrátane Ukrajiny, Ruska a Číny.

Predmetom dane z príjmov FO sú štyri kategórie príjmov:

  • príjmy zo závislej činnosti,
  • príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu,
  • príjmy z kapitálového majetku,
  • ostatne príjmy.

Najčastejšou formou podnikania fyzickej osoby je výkon samostatnej zárobkovej činnosti (živnostenské podnikanie), ale výpočet jeho daňového zaťaženia je rovnaký ako pri fyzických osobách, ktoré vykonávajú slobodné povolania.

Základ dane z príjmov fyzickej osoby sa zistí ako súčet čiastkových základov dane, ktoré sa delia na tzv. aktívne príjmy a pasívne príjmy. Z daňového hľadiska je rozdiel v tom, že od aktívnych príjmov je možné odpočítať nezdaniteľné časti základu dane a len z takto zisteného daňového základu je možné odpočítať aj daňovú stratu.

Nezdaniteľná časť základu dane

Základ dane, resp. čiastkový základ dane, ktorý je zistený z aktívnych príjmov je možné znížiť o nezdaniteľnú  časť základu dane na daňovníka, ktorá je podľa platnej daňovej legislatívy stanovená na úrovni 19,2-násobku sumy platného životného minima, čo je pre rok 2017 suma 3 803,33 eur a to v prípade, ak daňovník dosiahne základ dane, ktorý sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy životného minima (t. j. 19 809 eur). Ak živnostník dosiahne základ dane 35 022,32 eur a viac, tak nezdaniteľná časť na daňovníka je nula.

Uplatňovanie daňových výdavkov

Podľa zákona o dani z príjmov si môže živnostník uplatniť výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.

Živnostník sa môže rozhodnúť pre jeden z možných spôsobov uplatnenia výdavkov, ktorý je pre neho výhodný, a to:

  • paušálne výdavky vo výške 60 % z úhrnu príjmov (t. j. z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti) najviac do výšky 20 000 eur ročne,
  • skutočnepreukázateľné výdavky na základe vedenia daňovej evidencie,
  • skutočnépreukázateľné výdavky na základe vedenia jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

 

Daň z príjmov PO

Daňovníkom je právnická osoba, pričom rozoznávame dve skupiny daňovníkov:

  • s neobmedzenou daňovou povinnosťou – ide o právnickú osobu, ktorá má na území Slovenskej republiky sídlo alebo miesto skutočného vedenia,
  • s obmedzenou daňovou povinnosťou – ide o právnickú osobu, ktorá nie je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou.

Predmetom dane právnických osôb je príjem (výnos) z činnosti daňovníka a z nakladania s majetkom daňovníka okrem osobitne vymedzeného predmetu dane daňovníkov nezaložených alebo nezriadených na podnikanie.

Rozsah predmetu dane sa líši v závislosti od toho, či ide o daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou, kedy je predmetom dane  príjem (výnos) plynúci zo zdrojov na území Slovenskej republiky, alebo s neobmedzenou daňovou povinnosťou, kedy je predmetom dane príjem (výnos) plynúci zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí.

Základom dane sa rozumie rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky podľa zákona o dani z príjmov pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období.

Sadzba dane právnickej osoby zo základu dane zníženého o daňovú stratu je vo výške 21 %. Sadzba dane vyberaná zrážkou je 19 %. S účinnosťou od 1. marca 2014 je sadzba dane vyberaná zrážkou 35 %, ak príjmy zdaňované zrážkou sú vyplatené, poukázané alebo pripísané daňovníkovi nezmluvného štátu.

Uplatňovanie daňových výdavkov

Daňovým výdavkom je výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom a zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka. Právnické osoby môžu uplatňovať len skutočne preukázateľné výdavky na základe vedenia podvojného účtovníctva.

 

Daňová licencia

Daňovú licenciu ako minimálnu výšku dane z príjmov platí právnická osoba  za každé zdaňovacie obdobie, za ktoré vykázala

  • daňovú povinnosť nižšiu ako je stanovená výška daňovej licencie,
  • nulovú daňovú povinnosť,
  • daňovú stratu.

Výška daňovej licencie

  1. daňovú licenciu vo výške 480 eur platí daňovník, ktorý k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty a dosiahne  ročný obrat neprevyšujúci 500 000 eur,
  2. daňovú licenciu vo výške 960 eur platí daňovník, ktorý k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia  je platiteľom dane z pridanej hodnoty a dosiahne  ročný obrat neprevyšujúci 500 000 eur,
  3. daňovú licenciu vo výške 2 880 eur platí daňovník, ktorý  k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia   dosiahne  ročný obrat prevyšujúci 500 000 eur.

Daňové licencie sa budú poslednýkrát platiť v roku 2018 za zdaňovacie obdobie roku 2017.

 

Daň z dividend (podielov na zisku)

Podiely na zisku právnickej osoby vyplácané formou dividend sú v období od 1. januára 2004 do 31. decembra 2016 oslobodené od dane z príjmov. Podiely na zisku podliehajú za obdobie rokov 2011 až 2016 zdravotným odvodom vo výške 14 % z vymeriavacieho základu.

Daň z dividend vo výške 7 % platia fyzické osoby, ktoré sú daňovými rezidentmi SR, a to z dividend vyplatených v SR ale aj z dividend prijatých z iných štátov. Podiely na zisku obchodných spoločností po zdanení vyplácané medzi právnickými osobami v rámci SR nepodliehajú tejto dani.

Daň z dividend vyplatených v SR budú potenciálne platiť aj fyzické osoby (rovnako aj právnické osoby), ktoré nie sú daňovými rezidentmi SR. Podľa toho, v ktorom štáte je daný daňovník rezident na daňové účely, sa uplatní príslušná medzinárodná zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia. Podľa príslušných ustanovení väčšiny zmlúv sa daň z dividendy na Slovensku platiť nebude, ale bude sa odvádzať v príslušnom štáte daňovej rezidencie daňovníka podľa predpisov daného štátu. Ak v príslušnom štáte sú dividendy oslobodené od dane, takýto daňovník daň z dividend nebude platiť vôbec. Právnické osoby, ktoré sú daňovými rezidentmi SR, budú platiť daň z dividend aj v prípade, že im bude vyplatená dividenda z tzv. nezmluvného štátu a vtedy sa uplatní sadzba dane vo výške 35 %.

Daňové zaťaženie podnikania v Slovenskej republike sumarizuje nasledujúca tabuľka, ktorá porovnáva daňové a odvodové povinnosti právnickej osoby a fyzickej osoby – živnostníka, keďže ide o najčastejšie formy podnikania na Slovensku.

 

Komparácia daňových povinností
Právnická osoba (PO) Fyzická osoba (živnostník)
–       platia sa daňové licencie –       neplatia sa daňové licencie
–       jedna sadzba dane z príjmov PO: 21 % –       progresívne zdaňovanie príjmov – dve sadzby dane z príjmov FO: 19 % alebo 25 %  zo základu dane nad 35 022,31 eur
–       neplatí daň z dividend –       platí sa daň z dividend vo výške 7 %
–       nemožnosť uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane –       možnosť uplatniť nezdaniteľné časti základu dane
–       nemožnosť uplatniť paušálne výdavky –       možnosť uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmov (max. 20 000 eur)
–       neplatia sa odvody –       povinnosť platiť zdravotné odvody od začiatku podnikania, od druhého roku platenie sociálneho poistenia