Správy

V Ľvove postavia «IT- House» pre programátorov

Na základni Ľvivského IT Clustera sa rozhodli spustiť projekt «IT-House» – výstavba bytového domu s 72 bytmi. Tieto byty budú môcť si kúpiť len IT-čkari, takmer v obstarávacej cene. Výstavba bude zahájená tento rok na jeseň.

V poslednej dobe, Ľviv sa stal významným centrom informačných technológií na Ukrajine a vo východnej Európe. Vo Ľvove, desiatky IT firiem zavádzajú stovky IT projektov ročne – začínajúc cloud platformami pre veľké medzinárodné spoločnosti až po vývin špeciálnych efektov pre svetoznáme filmové štúdia. Vo Ľvove sa nachádza ústredie najväčšej spoločnosti v oblasti IT na Ukrajine – SoftServe, ktorá bola uznaná ako najlepší zamestnávateľ na Ukrajine v roku 2010 a Centrálnej Európe v roku 2011.

Podľa hodnotení odborníkov teraz v meste býva viac ako 10 tisíc IT odborníkov a ich počet stále rastie –  v dôsledku vnútornej migrácie, vrátane programátorov. Napríklad v minulom roku do Ľvova z Charkova sa presťahovalo niekoľko desiatok IT spoločností. Preto pre zabezpečenie vlastného ubytovania pre odborníkov bolo rozhodnuté postaviť 72 bytový dom ako pilotný projekt.

V počiatočnej fáze tento projekt sa stal veľmi žiadaným, v priebehu menej ako dvoch mesiacov sa rozpredali takmer všetky byty v ešte nepostavenej bytovke, teraz na predaj zostalo len 10 bytov. IT-House bude postavený v Ševchenkovej časti, na ulici K. Studynského. Hodnota metra štvorcového stanovuje 580 až 600 amerických dolárov.