Správy

Spojené kráľovstvo odhlasovalo vystúpenie z EÚ kvôli čomu spadla svetová ekonomika

Británia odhlasovala vystúpenie z Európskej únie na historickom referende vo štvrtok, kvôli čomu spadla globálna ekonomika a bol spôsobený ďaleko najsilnejší úder po pokusoch o zjednotenie Európy od konca Druhej svetovej vojny.
Konečné výsledky ukazujú, že asi 52 percent Britov hlasovali za odstúpenie z EÚ, proti – asi 48 percent. Výsledky referenda vyvolali najväčší celosvetový finančný šok od čias ekonomickej krízy v roku 2008, ale tentoraz sa úrokové sadzby po celom  svete nachádzali na úrovni nuly alebo blížili sa k nule, čo eliminovalo u úradníkov nástroj pre boj.
Britská libra preukázala najhorší denný prepad v histórii, o viac ako 9 percent voči americkému doláru na najnižšiu úroveň za posledných tridsať rokov.
Rozhodnutie Britov spustí zložitý zdĺhavý proces „rozvodu“ s Európskou úniou, nastolí otázku o schopnosti Londýna byť hlavným mestom svetového finančného kapitálu a spôsobí silný tlak na premiéra Davida Camerona, ktorý bol zástancom zotrvania Británie v bloku.
Budúcnosť Cameron a je neistá.  Minister zahraničia Veľkej Británie Philip Hammond povedal, že premiér zostane v úrade, avšak „krajina potrebuje teraz pocit stálosti a stability“.
Svetoví lídri tiež vyzývali Britániu zotrvať v EÚ, argumentujúc to tým, že krajina bude silnejšia a vplyvnejšia v bloku ako mimo neho.
„Prosím Vás, povedzte mi, že spím a že toto všetko je len zlý sen“ – zverejnil na svojom Twitteri bývalý premiér Fínska Alexander Stubb.
Euro tiež reagovalo na výsledky referenda pádom, so stratou 3,5 percenta voči americkému doláru, na pozadí obáv, že Brexit bude mať negatívny vplyv na situáciu v oblasti ekonomiky a politickej situácie v EÚ.
Teraz hrozbe rozpadu už čelí aj Spojené Kráľovstvo. V Škótsku, 62 percent voličov hlasovalo za zotrvanie krajiny v Európskej únii a, skôr za všetko, teraz budú iniciovať nové referendum o nezávislosti, tentoraz od Veľkej Británie.