Správy

Na východe Ukrajiny boli zaznamenane stovky prípadov mučenia – zástupca OSN

Počas ozbrojeného konfliktu vo východnej Ukrajine pozorovateľská misia OSN pre ľudské práva zdokumentovala stovky prípadov mučenia na oboch stranách konfrontácie.
Informoval o tom asistent Generálneho tajomníka pre ľudské práva Ivan Šimonovič prezentujúc 14. správu misie o situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine.

Zdôraznil, že konkrétne štatistiky o prípadoch  mučenia na východe Ukrajiny neexistujú, ale uviedol, že takéto prípady boli zaznamenané aj zo strany priaznivcov samozvaných republík, aj zo strany ukrajinskej armády.
V správe misie na obdobie od 16. februára do 15. mája 2016 sa tiež uvádza, že ô samozvané DNR a LNR vytvorili sieť väzníc, kde väznia ľudí, mučia a potláčajú iné  názory“.

V predvečer zverejnenia New York Times, odvolávajúc sa na zdroje v OSN, rozšírili informácie o tajných väzniciach SBU, kde, údajne, mučia chytených priaznivcov strany samozvaných republík.
Pán Šimonovič pri prezentácii správy v Kyjeve, priamo sa nevyjadril k objasneniu otázky týkajúcej sa týchto informácií. Ale zdôraznil, že väčšina prípadov mučenia sa odohráva v oblastiach, kontrolovaných SBU.