Správy

Moskaľ nazval protesty na ukrajinsko-slovenskej hranici provokáciou

Hraničný priechod  „Užhorod – Vyšné Nemecké“ tretí deň blokujú majitelia aut so zahraničnou registráciou.

Majitelia automobilov požadujú zvýšenie päťdňového termínu tranzitu vozidiel. Vyhlasujú, že neskončia s protestovaním, kým ich požiadavky nebudú splnené.

Organizátori blokády  tvrdia, že ich akcia je mierová. Ale demonštranti nechávajú prejsť len jednotlivé autá.

Majitelia vozidiel vyhlasujú, že sú unavení z toho, že musia každý piaty deň prechádzať cez štátnu hranicu. Podľa ich názoru, takto vláda ich núti kupovať autá na Ukrajine, čo je drahšie ako v zahraničí.

Protest majiteľov aut neustále monitoruje polícia, ktorá hlási, že žiadne konflikty demonštrantov s inými osobami sa nevyskytli. Ale polícia iniciovala trestné konanie vo veci blokády cesty. Organizátorom protestu hrozí minimálne pokuta.

Administrácia Zakarpatskej oblasti nazvala túto akciu provokáciou a vydieraním.

Predseda Zakarpatskej oblastnej štátnej správy Hennadij Moskaľ je proti akýmkoľvek rokovaniam s blokujúcimi. Tiež obrátil sa na policajtov s požiadavkou urobiť poriadok na hranici.
Protest vodičov bol tiež podporený aj na ukrajinsko-maďarskej hranici. Dva tucty aktivistov zablokovali prevádzku na hraničnom priechode  „Čop-Záhony“.
Ako bolo oznámené skôr, 17. septembra majitelia automobilov so zahraničnou registráciou začali kampaň týkajúcu sa blokovania cesty vedúcej ku hraničnému priechodu „Užhorod“ na hranici so Slovenskom.